Länstyrelsen i Dalarna ratar jägarnas hjälp

Dalarna (JJ) Länsstyrelsen i Dalarna har fått erbjudandet att få hjälp med rovdjursinventeringen av jägare, men myndigheten tackar nej. De ska istället sjösätta en egen organisation för detta.

Svenska Jägareförbundet tror jägare kan bidra med värdefull information till länsstyrelsen i Dalarna, men de vill inte ha hjälp. Foto: Istock

– Länsstyrelsens fältpersonal har inte haft kapacitet att i vårt stora län kvalitetssäkra spåren som rapporterats in, säger Thomas Björklund, Svenska Jägareförbundets ordförande i Dalarna län till SVT Dalarna.

Thomas Björklund menar att länsstyrelsen skulle ha en enorm nytta av den kompetens jägarna besitter som är ute så pass mycket i skog och mark. Men länsstyrelsen avböjer ett samarbete trots att det i stora delar av länet inte finns några vettiga inventeringsresultat alls i dag. I stället för att samarbeta med jägarkåren är myndigheten i färd med att starta upp en ny organisation som ska arbeta med inventeringen.

– Då ser vi verkligen fram emot att de verkligen levererar och klarar det här uppdraget. Det kommer att ta mycket längre tid nu än om man antagit vårt erbjudande, säger Thomas Björklund.

Läs också Tommy Östlunds hårkors om rovdjursinventering>>

AKTUELLT

Unika filmsekvenser från björnskällning

Sveg (JJ) Benny Busk tog i fjol höst över den då drygt fyraåriga jämthundshanen Bamse. Då hade hunden aldrig tidigare skällt björn. Bennys första släpp med Bamse visade dock att hunden hade en dold talang. Nu i helgen lyckades Benny också filma ståndskallsarbete på björn med sin drönare.

Misstänks ha skadskjutit ko

Vimmerby (JJ) En ko hittades på lördagen så svårt skottskadad att hon fick avlivas. En jägare är misstänkt för att ha skjutit på kon.

Annonser