Länsstyrelserna får fortsätta besluta om lodjursjakten

Naturvårdsverket ger, som de för en tid sedan flaggade för, länsstyrelserna fortsatt förtroende för beslut om licensjakt på lodjur. Detta meddelar myndigheten i dag.

Foto: Gettyimages

Eftersom lodjurstammen ligger på en stabil nivå och till och med ökar i södra delarna av landet får länsstyrelserna fortsätta besluta om licensjakt på lodjur. Detta gäller alla länsstyrelser utom den gotländska eftersom lodjur inte finns på ön.

Delegeringen gäller för de tre kommande jaktsäsongerna och innebär att ansvaret ligger kvar på regional nivå. Länsstyrelserna bedömer om och i vilken omfattning en licensjakt kan ske under kommande tre år.

– Naturvårdsverket arbetar för en långsiktig , förutsägbar och tydlig viltförvaltning. När vi har en stabil livskraftig population är det viktigt att vi ger möjligheter för att förvaltningen kan ske utifrån regionala och lokala förutsättningar, säger Marcus Öhman, enhetschef på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Nya regler förbereder för licensjakt på järv

Inom några år kan det vara dags för licensjakt på järv. Naturvårdsverket presenterade på fredagen förslag på nya föreskrifter för rovdjur och där öppnas för möjligheten att länsstyrelserna ska fatta beslut om licensjakt på järv.
ANNONS ▼

Annonser