Länsstyrelserna får fortsätta besluta om lodjursjakten

Naturvårdsverket ger, som de för en tid sedan flaggade för, länsstyrelserna fortsatt förtroende för beslut om licensjakt på lodjur. Detta meddelar myndigheten i dag.

Foto: Gettyimages

Eftersom lodjurstammen ligger på en stabil nivå och till och med ökar i södra delarna av landet får länsstyrelserna fortsätta besluta om licensjakt på lodjur. Detta gäller alla länsstyrelser utom den gotländska eftersom lodjur inte finns på ön.

Delegeringen gäller för de tre kommande jaktsäsongerna och innebär att ansvaret ligger kvar på regional nivå. Länsstyrelserna bedömer om och i vilken omfattning en licensjakt kan ske under kommande tre år.

– Naturvårdsverket arbetar för en långsiktig , förutsägbar och tydlig viltförvaltning. När vi har en stabil livskraftig population är det viktigt att vi ger möjligheter för att förvaltningen kan ske utifrån regionala och lokala förutsättningar, säger Marcus Öhman, enhetschef på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Fler ripor på fjället än i fjol

Kjell Brännström långvarig medarbetare på Jaktjournalen och jägare med stående fågelhund har deltagit i ripinventeringen i Norrbotten och är nyss hemkommen från Jokkmokksfjällen. – Det ser bättre än i fjol. Vi har räknat in fler kullar. Däremot har det varit färre kycklingar per kull, säger Kjell. Stora som trastar Kjell menar att fler inventeringsresultat bör
ANNONS ▼