Länsstyrelsens personal sköt svårt skadad varg

Nu har den svårt skadade vargen i Älvkarleby avlivats. På grund av risken för hot och trakasserier mot jägare som utför sådana uppdrag, valde länsstyrelsen att låta sin personal skjuta vargen.

Den vanställda vargen har nu kunnat avlivas. Foto: Länsstyrelsen Uppsala

Jaktjournalen har rapporterat om vargtiken som fastnade på länsstyrelsens övervakningskameror i början av november. Den hade svårt att röra bakkroppen.

I fredags kunde djuret befrias från sina plågor. En privatperson ringde länsstyrelsen och rapporterade om spår som den svårt skadade vargen lämnat efter sig i nysnön.

”Hot och trakasserier”

Länsstyrelsen skriver på sin hemsida att vargen sköts av djurskyddsskäl och att kroppen nu kommer att obduceras på Statens veterinärmedicinska anstalt.

– Eftersom det kan vara känsligt att avliva stora rovdjur, då det förekommer hot och trakasserier, gjorde vi bedömningen att vi själva skulle åta oss uppdraget. Nu avvaktar vi obduktionsresultatet från SVA för att få veta mer om omfattningen på vargens skada, säger Monica Eriksson, chef på enheten för vilt och hotade arter vid länsstyrelsen, på myndighetens hemsida.

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Skyddsjakt på utter ska rädda unik öringstam

Vad händer när två skyddsvärda arter ställs mot varandra? Jo, i ett aktuellt fall blev beslutet att skjuta den ena. Det handlar om den rödlistade uttern, som gått hårt mot ett lokalt bestånd av Siljansöring.

Överklagade och återfår rätten till vapenlicens

Mannen hyrde in sig i ett magasineringsförråd där han förvarade sina vapen i ett säkerhetsskåp. Det fick Polisen att återkalla hans vapenlicenser, men nu slår Kammarrätten fast att mannen åter är lämplig att inneha vapen.
ANNONS ▼

Annonser