Länsstyrelsens personal sköt svårt skadad varg

Nu har den svårt skadade vargen i Älvkarleby avlivats. På grund av risken för hot och trakasserier mot jägare som utför sådana uppdrag, valde länsstyrelsen att låta sin personal skjuta vargen.

Den vanställda vargen har nu kunnat avlivas. Foto: Länsstyrelsen Uppsala

Jaktjournalen har rapporterat om vargtiken som fastnade på länsstyrelsens övervakningskameror i början av november. Den hade svårt att röra bakkroppen.

I fredags kunde djuret befrias från sina plågor. En privatperson ringde länsstyrelsen och rapporterade om spår som den svårt skadade vargen lämnat efter sig i nysnön.

”Hot och trakasserier”

Länsstyrelsen skriver på sin hemsida att vargen sköts av djurskyddsskäl och att kroppen nu kommer att obduceras på Statens veterinärmedicinska anstalt.

– Eftersom det kan vara känsligt att avliva stora rovdjur, då det förekommer hot och trakasserier, gjorde vi bedömningen att vi själva skulle åta oss uppdraget. Nu avvaktar vi obduktionsresultatet från SVA för att få veta mer om omfattningen på vargens skada, säger Monica Eriksson, chef på enheten för vilt och hotade arter vid länsstyrelsen, på myndighetens hemsida.

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼