Länsstyrelsen vill inte skyddsjaga dalslandsvargar

Dalskog (JJ) LRF uppmuntrade Länsstyrelsen i Västra Götalands län att besluta om skyddsjakt på eget initiativ sedan en gård i Dalskog under loppet av en vecka fått 13 får dödade av varg. Länsstyrelsen ser dock skyddsjakten som något problematiskt.

När det gäller en eventuell skyddsjakt på vargen som tagit fåren i Dalskog menar Länsstyrelsens rovdjurshandläggare att det är komplicerat eftersom det kan vara föryngring i Kroppefjäll. Myndigheten vill ta det säkra före det osäkra.

– Risken om man tar bort en förälder är att problemen förvärras och att vargarna blir än mer hänvisade till lätta byten som får, säger Anita Bergstedt, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Västra Götaland till SVT Västnytt.

Jakt är enligt Anita Bergstedt den sista utvägen. Först måste djurägare se till att ha ordentliga stängsel, även mot vatten. Fårägarna i Dalskog är uppgivna och har flyttat de fåren som fortfarande lever, till sin ladugård. 

– Det kommer sluta med att vi inte har några tamdjur på landsbygden alls, säger Algi Larsson som ihop med sina föräldrar tar hand om fåren till SVT Västnytt.

AKTUELLT

Möttes av död älgtjur i trädgården

Veddige (JJ) När Lisbeth Claessons sambo skulle åka till jobbet upptäckte han en älg som låg och sov i trädgården. Lisbeth väcktes och tillsammans smög de ut med kameran. Älgen visade sig dock inte sova. Intill garageuppfarten låg den fina älgtjuren död.

Älgjakt med välgörenhetstema i Harrsjön

Harrsjön (JJ) Per Jonsson, Strömsund drabbades av cancer före jul 2017. Efter operation och behandling ville Per göra något för de som bor på patienthotellet och sysselsätter sig i dess hobbyverkstad Oasen i Umeå. Med hjälp av SCA styrdes en älgjakt upp med syfte att samla in pengar till Oasen. Det blev ett lyckat arrangemang.

Annonser