Länsstyrelsens personal i Östergötland vill inte att det flyttas några vargar till länet. Foto: Gettyimages

Länsstyrelsen vill inte ha flyttvargar till Östergötland

Länsstyrelsen i Östergötland vill inte att vargar flyttas till länet. Tjänstemännen har inte hittat några platser där det skulle passa med varg - eller där det går att få förståelse hos lokalbefolkningen för flyttvargar.

"}}

Länsstyrelsen Östergötland skriver på sin hemsida om det uppdrag som Regeringen gett varglänen, att föreslå lämpliga platser för utsättning av vargar som sövs i norr och flyttas söderut.

– Vi har inte kunnat hitta något område i Östergötlands län som har uppfyllt alla nödvändiga kriterier, säger Marie Larsson enhetschef, enheten för livsmedel, veterinär och vilt i pressmeddelandet.

Kriterierna har varit att hitta statligt ägd mark där jakträtten inte är upplåten. Länsstyrelsen har hittat fem platser där de parametrarna uppfylls.

Vargar kan drunkna

”Tre av dess områden ligger på öar och kan inte anses lämplig som utsättningsplats då risken är stor för att en nyss sövd varg drunknar när den vaknar upp och börjar förflytta sig. Övriga två områden har bedömts som olämpliga med hänsyn till närhet till befintligt vargrevir, täthet av tamdjursbesättningar, förekomst av rovdjursavvisande stängsel, infrastruktur och befolkningstäthet”, skriver länsstyrelsen i pressmeddelandet.

Länsstyrelsens personal anser också att det inte är genomförbart att förankra flyttvargar hos befolkningen i Östergötland.

”Sedan länet fick ett revirmarkerande vargpar vid årsskiftet 2017/2018 har debatten varit mycket stark emot förekomsten av varg. Oron hos allmänhet, tamdjursägare och jägare är påtaglig”, skriver länsstyrelsen.

– Det troligaste scenariot är att en flyttad varg vid uppvaknandet genast ger sig iväg, vilket kan innebära att försök till förankring enbart skapar en onödig oro, säger Marie Larsson i pressmeddelandet.