Länsstyrelsen undersöker skyddsjaktsmöjlighet på Årjängsvarg

Kungsbacka (JJ) Under en kort period nu under hösten har sju jakthundar attackerats och av varg i trakterna kring Årjäng och i Norra Dalsland. Ytterligare en hund har attackerats och skadats svårt. Länsstyrelsen i Värmland undersöker nu om det finns utrymme för skyddsjakt.

En av de hundar som dödats av varg utanför Årjäng nu i höst. Foto: Privat
De senaste veckorna har flera hundar dödats av varg utanför Årjäng i Värmland. Från hundpremiären den här säsongen fram tills dags dato har en drever, en stövare, en bassetkorsning samt en tax attackerats och dödats av varg. Ytterligare en stövare sargades svårt i ett angrepp men överlevde. På Dalslandssidan länsgränsen har ytterligare två hundar dödats under samma period, en jakthund och en sällskapshund.En ansökan om skyddsjakt har skickats till Länsstyrelsen.

Enligt Maria Falkevik, rovdjurshandläggare ligger angreppsplatserna så till geografiskt att det både kan röra sig om vargar från Djurskogsreviret och Glasskogsreviret. Maria Falkevik utesluter inte heller att det kan vara tal om ett nytt revir.

– För att det ska kunna bli tal om skyddsjakt måste vi ha mer information om den eller de vargar som angripit hundarna. Vi har skickat in DAN-prover för akut analys till Viltskadecenter och inväntar provsvar i början på nästa vecka.

Maria Falkevik vill inte föregå provsvaren men säger att det inte är uteslutet att Länsstyrelsen tillstyrker skyddsjakt.

– För oss är det viktigt att ha ett så väldokumenterat underlag som möjligt, säger hon.

Just nu sitter Länsstyrelsen också med slutjusteringarna i sitt beslut om licensjakt på varg i länet. Imorgon kommer beslutet att offentliggöras och Jaktjournalen återkommer med information kring tilldelning och jaktföreskrifter under morgondagen.

AKTUELLT

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Jägare fann fullt utvecklat foster i dovhind

Västsverige (JJ) Ett jaktlag i Västsverige blev minst sagt konfunderade när de på en jakt i helgen passade en dovhind. De fann nämligen ett fullt utvecklat foster i henne. Med andra ord skulle hon kalva nu i dagarna, omkring tre månader senare än normalt.

Annonser