Länsstyrelsen svarar om de amerikanska vargarna

Tidigare i veckan uppmärksammade Jaktjournalen de stora amerikanska vargarna som hölls i hägn i Dalarna. Nu förtydligar länsstyrelsen vilka regler som gäller. De har fortfarande inte fått in någon ansökan från djurhållaren.

Enligt Länsstyrelsen i Dalarnas län krävs tillstånd om man visar upp djur för allmänheten fler än sju dagar per år.

Det ställs krav på bland annat vindskydd, underlag, storlek på utrymmet, samarbete med veterinär och i vissa fall zoolog. Djurskyddslagen och i föreskrifter för djurslaget ställer också krav på hur djur ska hållas och skötas.

”Flera krav ställs”

Länsstyrelsen skriver vidare att flera ytterligare krav ställs på djurhållaren om djuren är vilda. Det krävs bland annat tillstånd enligt artskyddsförordningen, tillstånd att hålla djuren i hägn, krav på att delta i forskning, främja utbildning och medvetenhet hos allmänheten, att djurhållningen ska uppfylla de enskilda arternas biologiska behov och behov av bevarande.

– I det ärende som nu varit aktuellt i media pågår fortfarande handläggningen kring de olika tillstånd som behövs för verksamhetsutövaren. Inga ansökningshandlingar har ännu inkommit till Länsstyrelsen, men verksamhetsutövaren är informerad om vad som krävs, berättar Carina Nordlander, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Dalarnas län i ett pressmeddelande.

Läs Amerikanska vargar har flyttat in i Särna här!

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT
ANNONS ▼