Länsstyrelsen svarar om de amerikanska vargarna

Tidigare i veckan uppmärksammade Jaktjournalen de stora amerikanska vargarna som hölls i hägn i Dalarna. Nu förtydligar länsstyrelsen vilka regler som gäller. De har fortfarande inte fått in någon ansökan från djurhållaren.

Enligt Länsstyrelsen i Dalarnas län krävs tillstånd om man visar upp djur för allmänheten fler än sju dagar per år.

Det ställs krav på bland annat vindskydd, underlag, storlek på utrymmet, samarbete med veterinär och i vissa fall zoolog. Djurskyddslagen och i föreskrifter för djurslaget ställer också krav på hur djur ska hållas och skötas.

”Flera krav ställs”

Länsstyrelsen skriver vidare att flera ytterligare krav ställs på djurhållaren om djuren är vilda. Det krävs bland annat tillstånd enligt artskyddsförordningen, tillstånd att hålla djuren i hägn, krav på att delta i forskning, främja utbildning och medvetenhet hos allmänheten, att djurhållningen ska uppfylla de enskilda arternas biologiska behov och behov av bevarande.

– I det ärende som nu varit aktuellt i media pågår fortfarande handläggningen kring de olika tillstånd som behövs för verksamhetsutövaren. Inga ansökningshandlingar har ännu inkommit till Länsstyrelsen, men verksamhetsutövaren är informerad om vad som krävs, berättar Carina Nordlander, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Dalarnas län i ett pressmeddelande.

Läs Amerikanska vargar har flyttat in i Särna här!

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Varg rymde från djurpark under natten

Någon gång under natten lyckades en varg ta sig över ett fyra meter högt stängsel med taggtråd och el på Orsa rovdjurspark. Parken är i krisläge och polis och länsstyrelse är inkopplad för att genomföra eftersök.

Vargvalp konstaterad i Sjundareviret

Länsstyrelsen i Södermanlands län har fått en bild på en vargvalp i Sjundareviret och kan därför bekräfta att föryngring ägt rum, något som de tidigare förväntat sig men inte kunnat konstatera.

Ledare: Tio år av misslyckad vargförvaltning

Det må vara tioårsjubileum av Sveriges nya rovdjurspolitik, men jag ser ingen anledning att fira något. Kvar är bara bevisen för att beslutsfattare inte bryr sig om oss jägare, skriver chefredaktör Daniel Sachez.

Terroriserande älgar skjutna

Under två månaders tid har en älgko med två kalvar satt skräck i Lerumsborna. Två hundar har sparkats ihjäl och folk har blivit skadade och jagade. Nu har älgarna skjutits.
ANNONS ▼

Annonser