Länsstyrelsen svarar om de amerikanska vargarna

Tidigare i veckan uppmärksammade Jaktjournalen de stora amerikanska vargarna som hölls i hägn i Dalarna. Nu förtydligar länsstyrelsen vilka regler som gäller. De har fortfarande inte fått in någon ansökan från djurhållaren.

Enligt Länsstyrelsen i Dalarnas län krävs tillstånd om man visar upp djur för allmänheten fler än sju dagar per år.

Det ställs krav på bland annat vindskydd, underlag, storlek på utrymmet, samarbete med veterinär och i vissa fall zoolog. Djurskyddslagen och i föreskrifter för djurslaget ställer också krav på hur djur ska hållas och skötas.

”Flera krav ställs”

Länsstyrelsen skriver vidare att flera ytterligare krav ställs på djurhållaren om djuren är vilda. Det krävs bland annat tillstånd enligt artskyddsförordningen, tillstånd att hålla djuren i hägn, krav på att delta i forskning, främja utbildning och medvetenhet hos allmänheten, att djurhållningen ska uppfylla de enskilda arternas biologiska behov och behov av bevarande.

– I det ärende som nu varit aktuellt i media pågår fortfarande handläggningen kring de olika tillstånd som behövs för verksamhetsutövaren. Inga ansökningshandlingar har ännu inkommit till Länsstyrelsen, men verksamhetsutövaren är informerad om vad som krävs, berättar Carina Nordlander, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Dalarnas län i ett pressmeddelande.

Läs Amerikanska vargar har flyttat in i Särna här!

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Polisen: Vikbar kolv är okej, men…

När Olle Lund från Örebro ansökte om licens på en Ruger RPR fick han först avslag på grund av den vikbara kolven, men förvaltningsrätten godkände den. Nu hävdar polisen att det är den vikbara kolven i kombination med pistolgrepp som inte är tillåten.

Utrotningshotade uttern har gjort stark come back

På 1980-talet var uttern på väg att försvinna helt i Sverige. Nu är den tillbaka och fler och fler svenskar gör observationer – bland annat Ingemar Selander, som hittade en trafikdödad utter utanför Umeå häromdagen.
ANNONS ▼

Annonser