Länsstyrelsen skickar björnspillning till Norge

Dalarna(JJ) Länsstyrelsen skickar nu björnspillning till Bioforsk i Norge, där tar man fram individ och kön för varje spillning genom dna-analys. Under björninventeringen har det kommit in 1 016 påsar med björnspillning från länet.

Det var i augusti som inventeringen startade och arbetat har pågått till den sista oktober.
Även länsstyrelserna i Gävleborg och Värmland har samlat in spillning. Alla prover förpackas nu i en kartong för vidare transport till Norge.­ Desto fler prover man har per björn, desto säkrare skattning av björnstammen blir det

– Från Dalarna har vi fått in hela 1 016 prover av björnspillning. Gävleborg har skickat in 680 prover och Värmland ett 50-tal prover, berättar Henrik Thurfjell, rovdjurskunnig på Länsstyrelsen, i ett pressmeddelande och fortsätter:
– De flesta har skickat små prover, men vi har även haft jägare som kommit in med hela spillningen i en plastkasse direkt till vårt kontor i Falun. 

Fakta/BJÖRN I DALARNA:
– Senast man inventerade var år 2001. Då låg björnstammen på 280 individer i Dalarna
– Nu beräknas björnstammen ligga på  mellan 300-600 individer.
– I mars 2013 får vi resultatet från Bioforsk och en uppskattning av antal björnar i länet

Källa: Länsstyrelsen i Dalarna

AKTUELLT

Hundstopp vid björnåtel ska skydda honor med ungar

Stockholm (JJ) Nu kommer en ny förklaring till varför det är förbjudet för björnhundar att ta upp spår vid åtel. Regeln ska skydda honor med ungar, säger Per Risberg, handläggare på Naturvårdsverket, i Jaktjournalens webbradio.

Unika filmsekvenser från björnskällning

Sveg (JJ) Benny Busk tog i fjol höst över den då drygt fyraåriga jämthundshanen Bamse. Då hade hunden aldrig tidigare skällt björn. Bennys första släpp med Bamse visade dock att hunden hade en dold talang. Nu i helgen lyckades Benny också filma ståndskallsarbete på björn med sin drönare.

Misstänks ha skadskjutit ko

Vimmerby (JJ) En ko hittades på lördagen så svårt skottskadad att hon fick avlivas. En jägare är misstänkt för att ha skjutit på kon.

Annonser