Länsstyrelsen säger upp jaktavtal

Kiruna (JJ) Länsstyrelsen har sagt upp jaktvårdsavtal med Kiruna jakt- och fiskevårdsförening. Anledningen är att viltrapporteringen och föreningens statistik inte stämmer överens. "Det redovisas nästan inga skjutna rävar ovan odlingsgränsen", säger Erik Gustavsson, länsstyrelsen.

Jägare som skjutit predatorer, framför allt rödräv, har lämnat in en del av underkäken och då fått skottpengar från Kiruna jakt- och fiskevårdsförening.

Föreningen har förskotterat pengarna till jägarna och sedan fakturerat till länsstyrelsen. De har också ansvarat för destruktionen av materialet. I avtalet finns ett tak på 50 000 kronor per år. Inför 2015 valde länsstyrelsen att säga upp avtalet.

– När vi har ingått avtalet så har vi ju velat ha en decimering av rävarna ovan odlingsgränsen, men när vi gör uppföljning så ser vi att det redovisas nästan inga skjutna rävar ovan odlingsgränsen, säger Erik Gustavsson, enhetschef på naturresurs och rennäringsenheten på länsstyrelsen i Norrbotten.

– Då drar vi slutsatsen att i vissa fall så glömmer jägare redovisa att man skjutit och i vissa fall redovisar man käkar från rävar från helt andra delar av länet.

Kurt Edin, ordförande i Kiruna jakt- och fiskevårdsförening, säger att föreningen kan kolla att jägarna bor i Kiruna kommun. Men föreningen kan inte kontrollerna var jägarna skjuter rävarna som de sedan lämnar och får skottpengar för, menar Edin.

Länsstyrelsen har nu dragit igång andra projekt för att hantera rödrävstammen. Bland annat kan naturbevakare och annan av länsstyrelsens personal decimera rävar, samtidigt som man utövar tillsyn i känsliga områden, skriver Norrländska Socialdemokraten.

AKTUELLT

Möttes av död älgtjur i trädgården

Veddige (JJ) När Lisbeth Claessons sambo skulle åka till jobbet upptäckte han en älg som låg och sov i trädgården. Lisbeth väcktes och tillsammans smög de ut med kameran. Älgen visade sig dock inte sova. Intill garageuppfarten låg den fina älgtjuren död.

Älgjakt med välgörenhetstema i Harrsjön

Harrsjön (JJ) Per Jonsson, Strömsund drabbades av cancer före jul 2017. Efter operation och behandling ville Per göra något för de som bor på patienthotellet och sysselsätter sig i dess hobbyverkstad Oasen i Umeå. Med hjälp av SCA styrdes en älgjakt upp med syfte att samla in pengar till Oasen. Det blev ett lyckat arrangemang.

Annonser