Länsstyrelsen säger upp jaktavtal

Kiruna (JJ) Länsstyrelsen har sagt upp jaktvårdsavtal med Kiruna jakt- och fiskevårdsförening. Anledningen är att viltrapporteringen och föreningens statistik inte stämmer överens. "Det redovisas nästan inga skjutna rävar ovan odlingsgränsen", säger Erik Gustavsson, länsstyrelsen.

Jägare som skjutit predatorer, framför allt rödräv, har lämnat in en del av underkäken och då fått skottpengar från Kiruna jakt- och fiskevårdsförening.

Föreningen har förskotterat pengarna till jägarna och sedan fakturerat till länsstyrelsen. De har också ansvarat för destruktionen av materialet. I avtalet finns ett tak på 50 000 kronor per år. Inför 2015 valde länsstyrelsen att säga upp avtalet.

– När vi har ingått avtalet så har vi ju velat ha en decimering av rävarna ovan odlingsgränsen, men när vi gör uppföljning så ser vi att det redovisas nästan inga skjutna rävar ovan odlingsgränsen, säger Erik Gustavsson, enhetschef på naturresurs och rennäringsenheten på länsstyrelsen i Norrbotten.

– Då drar vi slutsatsen att i vissa fall så glömmer jägare redovisa att man skjutit och i vissa fall redovisar man käkar från rävar från helt andra delar av länet.

Kurt Edin, ordförande i Kiruna jakt- och fiskevårdsförening, säger att föreningen kan kolla att jägarna bor i Kiruna kommun. Men föreningen kan inte kontrollerna var jägarna skjuter rävarna som de sedan lämnar och får skottpengar för, menar Edin.

Länsstyrelsen har nu dragit igång andra projekt för att hantera rödrävstammen. Bland annat kan naturbevakare och annan av länsstyrelsens personal decimera rävar, samtidigt som man utövar tillsyn i känsliga områden, skriver Norrländska Socialdemokraten.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Får vargdödat i Halland

I helgen attackerades och dödades ett får i Tvååker sydost om Varberg. Nu konstaterar länsstyrelsens besiktningspersonal att det var varg som dödade djuret.

Härjedalens kommunalråd rasar över påtvingade vargar

Kommunalrådet i Härjedalens kommun skräder inte orden när han kommenterar Naturvårdsverkets beslut, att Härjedalen ska ha vargrevir. – Det är lätt att sitta i trygga korridorer och fatta beslut som drabbar andra människor, säger C-märkta kommunalrådet Anders Häggkvist.

Locka vildsvinen med en majsbomb – här är receptet

Vildsvinen gillar majs. Vill du göra något lite extra på din åtel kan du därför jäsa majs och skapa en så kallad majsbomb. Den för vildsvinen ljuvliga doften brukar få även de mest skeptiska vildsvinen att bli nyfikna. Vi ger dig receptet.
ANNONS ▼