Länsstyrelsen om skyddsjakten i Färila

Gävleborg(JJ) Skyddsjakt har beviljats på en oskygg varg i området kring Färila. De boende i området är nöjda med beslutet och nu förklarar länsstyrelsen sitt ställningstagande.

Den oskygga vargen har angripit tamdjur och varit nära bebyggelse. Skyddsjakten ska förhindra skador på tamdjuren i området.

– Den här vargen har som vi bedömer det vistats i området en lång tid och varit närgången mot får- och nötkreatursbesättningar. Folk har bevakat sina besättningar men i längden orkar man inte. Det är inte hållbart att vara ute på nätterna och bevaka och skrämma vargen. Nu är skyddsjakt det bästa alternativet, säger Mats Hindström, stabschef på länsstyrelsen, till SVT Gävledala.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser