Länsstyrelsen kritiserar Naturvårdsverkets lodjursbeslut

Uppsala (JJ) – Tråkigt nog går Naturvårdsverkets än en gång emot den regionala viltvårdsförvaltningens förslag, säger Lennart Nordvarg, naturvårdsdirektör på länsstyrelsen i Uppsala län efter att Naturvårdsverket beslutat att det inte blir någon licensjakt på lodjur i Uppsala i vinter.

Naturvårdsverket har fattat beslut om hur många lodjur det minst ska finnas i varje län. För Uppsala län innebär det att det minst ska finnas 11,5 familjegrupper eller 63 lodjur. Naturvårdsverket har också beslutat att det inte blir någon licensjakt efter lodjur i Uppsala län i vinter.

Viltförvaltningsdelegationen i Uppsala län är överens om att det bör finnas minst 8 familjegrupper eller 44 lodjur i länet. Det har delegationen kommit fram till bland annat genom att ta hänsyn till att antalet bytesdjur i länet ska räcka till såväl lodjur som till jakt och på sikt även till varg.  

– Det är olyckligt när Naturvårdsverket inte lyssnar till viltförvaltningsdelegationens förslag. Det riskerar att öka misstroendet mot myndigheterna och undergräver riksdagens ambition att besluten ska tas så nära de berörda människorna som möjligt, säger Lennart Nordvarg.  

Naturvårdsverkets beslut att inte tillåta någon licensjakt i vinter grundar sig på resultatet av lodjursinventeringen vintern 2013/2014, då Länsstyrelsen endast lyckades kvalitetssäkra 13 familjegrupper av lodjur. Anledningarna till att inte fler än 13 familjegrupper hittades beror i huvudsak på att förra vintern hade få dagar med bra spårsnö och att reglerna för inventering ändrades, men också på att lodjuren har minskat i antal sedan toppåret 2010.  

Länsstyrelsen uppmanar alla som ser spår efter rovdjur eller som har fotografier att höra av sig till www.rovobs.se eller ringa in till 010-22 33 308.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Vinn tre dagars jakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal, Jämtland, i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Finska rakrepetern Lynx testas

Finska studsaren Lynx TD15 är en rakrepeter med en enkel men ytterst smart konstruktion. Pipan, fram- och bakstock har separata fästen i ett fräst och slipat aluminiumblock. Att lossa kolven med pipan fast i lådan gör att träffläget förblir orubbat.

I hårkorset: Var är jägarna i vapendebatten?

Vi jägare och sportskyttar utgör inte hotet, men drabbas ändå fatalt. Varför skriker vi inte högre när vår vardag raseras bit för bit. Ett nytt vapendirektiv ska tillämpas i Sverige och under några år har frågan utretts och stötts och blötts. Än så länge finns ingen kvitto på utfallet men om polisen hade fått bestämma
ANNONS ▼

Annonser