Länsstyrelsen kritiserar björnjägare

Östersund (JJ) Magnus Christoffersson, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Jämtland är kritisk mot länets björnjägare. Jägarna måste skärpa sig anser han efter att fem av elva skjutna björnar rapporterats in som påskjutna.

Enligt Christoffersson har det varit en bedrövlig start på björnjakten med i värsta fall fem skottskadade björnar.  Christoffer kräver en skärpning bland jägarna, men är även kritisk till Jägareförbundets utbildning. Enligt Christoffersson är det viktigt att det första skottet är dödande och att skyttarna lär sig att ta ordenligt stöd när de ska skjuta på björn. Enligt rovdjurschefen är det stor skillnad mellan  att skjuta mot en pappfigur på banan och en levande björn i skogen.

Sju misslyckande i Gävleborg
Även i Gävleborg har björnjägarna haft problem att hitta rätt. Av totalt 18 skott mot björn har endast elva fällts. Sju björnar är rapporterade som påskjutna eller skadeskjutna. Samtliga dessa har blivit påskjutna i Ovanåkers och Ljusdals kommuner. På länsstyrelsen i Gävleborg uppmanar man jägarna att avstå från att skjuta om man inte är säker på utgången. Länsstyrelsen aviserar även hårdare krav på björnjägarna kommande jaktår.

AKTUELLT

Klövvilts-SM för beaglarna blev en succé

Ödeshög (JJ) Alla deltagande beaglar gick till pris och nio av elva startande hundar genomförde dubbla prisdrev. I går genomförde Svenska Beagleklubben för första gången någonsin klövvilts-SM, och det blev verkligen den succé klubben hoppats på.

Krönika: TV:s I rovdjurens spår – ”riktig göggelmögga”

Fagersta (JJ) Hos Sveriges Television ska medarbetarna vara opartiska. Det gäller dock inte rovdjur i allmänhet och varg i synnerhet. På bästa sändningstid serveras nu svenska folket superpartisk "göggelmögga-journalistik" när Anders Lundin åker runt I rovdjurens spår, skriver Jaktjournalens Mikael Moilanen i den här krönikan.

Annonser