Länsstyrelsen dröjde – jättebjörnen hann surna

Norrbotten (JJ) Olof Marakatt sköt en av de större björnarna i höstens svenska björnjakt. Men köttet gick det inte bra med. Björnen hann surna innan länsstyrelsens besiktningsmän dök upp.

Olof Marakatt med sin stora björn vars kött blev förstört i väntan på länsstyrelsens personal. Foto: Kurt Pesonen

Olof Marakatt satt i ett torn på en myr och det var älgjakt nära byn Muodoslompolo med Karesuando byaallmänning i Pajala kommun.

Björnen kom lufsande på 90 meters avstånd och den gamle skytten Olof Marakatt hade bästa möjliga förutsättningar för ett säkert skott.

Björn föll på platsen och den visade sig väga 220 kilo efter uttagning. Men det gick illa med det fina bytet.

– Köttet blev förstört. Det var varmt och björnen blev liggande för länge innan länsstyrelsens personal kom. Det var mycket kött som blev förstört, säger Olof Marakatt.

Fem eller sju timmar

Sveriges Radio Oddasat har pratat med jaktledare Svante Pounu som uppger att det tog sju timmar innan länsstyrelsens besiktningspersonal kom till platsen.

Alexander Viniger är ansvarig för länsstyrelsens besiktningsmän i Norrbotten. Enligt myndighetens anteckningar tog det fem timmar innan besiktningsmännen var framme vid björnen.

Viniger uppger att jägare med fällda björnar normalt får vänta två timmar. Han kan inte förklara varför det tog så lång tid de här gången.

Kräver ersättning

Sveriges Radio rapporterar att jägare i liknande fall fått tillstånd att transportera björnkroppar till slakteri.

Varför det inte blev så i fallet med Olof Marakatts björn tror Vineger beror på en kommunikationsmiss.

– Själva björnkroppen hängde utanför slaktboden i solskenet, det var ungefär 15 till 20 grader varmt och dessutom var björnen inte flådd vilket naturligtvis påskyndar processen av köttförstöringen. Det är naturligtvis en sak som varje jägare ansvarar för, att hantera köttet på rätt sätt så det inte sker. I det här fallet har det inte skett på korrekt sätt, säger Alexander Viniger till Sveriges Radio.

Jaktlaget meddelar via radiostationen att de kommer att kräva länsstyrelsen på ersättning för den förstörda björnen.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Fler ripor på fjället än i fjol

Kjell Brännström långvarig medarbetare på Jaktjournalen och jägare med stående fågelhund har deltagit i ripinventeringen i Norrbotten och är nyss hemkommen från Jokkmokksfjällen. – Det ser bättre än i fjol. Vi har räknat in fler kullar. Däremot har det varit färre kycklingar per kull, säger Kjell. Stora som trastar Kjell menar att fler inventeringsresultat bör
ANNONS ▼