Länsstyrelsen betalar 7 000 för vargdödad häst

JJ Hällefors En tidig morgon i juli angreps Eva Flinks två hästar av varg när de betade i hagen intill gården utanför Hällefors. Fjordhästen Kolgrim dog av skadorna medan en mindre ponny överlevde vargattacken. Som ersättning för en dödad och en skadad häst har länsstyrelsen i Örebro nu betalat sammanlagt 9 659 kronor. -Jag har lämnat bort hästen som överlevde. Det går inte att ha hästar där det finns varg, säger Eva Flink.

Det var en tidig morgon i slutet av juli som vargarna tog sig in i hagen och angrep de båda hästarna.
Hagen hade inte så kallade rovdjursstängsel men elstängslet var i bra skick med tre rader tråd där den nedersta satt cirka 25 centimeter över marken.
Trots det lyckades vargarna ta sig in i hagen och angripa de båda hästarna.Den 24-årige fjordhästen Kolgrim klarade inte vargangreppet och när Eva hittade honom så hade vargarna redan hunnit äta en hel del av kroppen.
 -Dom hade ätit runt analöppningen och av låren. Det var väl en fem-sex kilo av honom som vargarna hunnit få i sig, säger Eva.
Även den mindre och yngre hästen var angripen med bett i huvudet och i låren men hade klarat livhanken.
Länsstyrelsen som besiktigat hästarna har med hjälp av DNA-teknik kunnat konstatera att det är varg som ligger bakom angreppen. Därför har man nu beslutat att betala ut sammanlagt 9 659 kronor i ersättning för vargangreppet på de två hästarna.
För den som haft en hund hos veterinären någon gång kan summan låta i det närmast löjeväckande liten.
-Hästen som dog var 24 år och då räknar man av så mycket för att den var gammal, säger Eva. Länsstyrelsen betalade alltså ut cirka 7 000 kronor för den dödade kamraten hon haft i 20 år och drygt 2 000 för veterinärkostnader för den skadade hästen.
-Politikerna säger ju att vi ska bevara våra öppna landskap och här har vi fantastiskt fina hagar för djuren att gå i. Men det går inte med dagens  rovdjurspolitik. Varför kan man inte ha jakt på varg som man har på björn och lo? Är vargen helig på något sätt, frågar sig Eva Flink.
Hästen som överlevde vargattacken har hon lämnat bort då hon inte tycker att det är någon mening med att hålla hästar i de vargtäta trakterna.    

AKTUELLT

Unika filmsekvenser från björnskällning

Sveg (JJ) Benny Busk tog i fjol höst över den då drygt fyraåriga jämthundshanen Bamse. Då hade hunden aldrig tidigare skällt björn. Bennys första släpp med Bamse visade dock att hunden hade en dold talang. Nu i helgen lyckades Benny också filma ståndskallsarbete på björn med sin drönare.

Misstänks ha skadskjutit ko

Vimmerby (JJ) En ko hittades på lördagen så svårt skottskadad att hon fick avlivas. En jägare är misstänkt för att ha skjutit på kon.

Annonser