Länsstyrelse överväger skyddsjakt på sydlig varg

Efter fyra vargattacker under kort tid och på ett begränsat område börjar det ny dra ihop sig till skyddsjakt på varg i trakterna av Tranemo, Gnosjö och Gislaved.

Skyddsjakt kan bli lösningen på problemet med vargattacker på får i Västra Götaland och Jönköpings län. Foto: Gettyimages

– Ja, det är nog så, att vi börjar närma oss skyddsjakt. Vi har inte många vargar här och det finns anledning att misstänka att det rör sig och en och samma individ. Området där attackerna skett är inte särskilt stort, säger Anita Bergstedt, tillförordnad chef på viltenheten i Västra Götaland.

I Gnosjö i Jönköpings län attackerades fårbesättningar den 21 och 23 juli. Den 25 juli dödades får i Tranemo i västra Götaland och 28 juli inträffade nästa vargattack i Gislaved.

– Vi har försökt ta DNA-prov på fåren, för att få fram vilken varg som dödat dem. Men vi har inte så stor kunskap och erfarenhet av provtagning och hittills har vi bara fått fram svar om individ i ett fall, får som dödades i Alingsås, säger Anita Bergstedt.

Det har inte kommit in någon skyddsjaktsansökan och Anita Bergstedt är inte främmande för att det blir länsstyrelsen som på eget initiativ fatta beslut om att vargen ska skjutas.

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

SJF ordförande: ”Man kan inte ljuga i ett styrelserum”

Under gårdagens årsstämma på Svenska Jägareförbundet röstades ledamoten Rickard Axdorff oväntat bort och hans plats lämnades tom. Förbundsordförande Torbjörn Larsson säger att det handlar Axdorff har agerat illojalt och ljugit. Frågan ska ha handlat om förbundets plats i WWF Förtroenderåd.
ANNONS ▼