Länsstyrelse överklagar Förvaltningsrättens skyddsjaktsdom

Östersund (JJ) Förvaltningsrätten stoppade Länsstyrelsen i Jämtlands läns planer om skyddsjakt på åtta lodjur i renskötselområde. Nu överklagar länsstyrelsen domen till Kammarrätten.
Förvaltningsrätten anser att Länsstyrelsen inte tillräckligt väl beskrivit de skador som lodjuren orsakar rennäringen. Detsamma gäller vilken effekt jaktbeslutet får.

– Vi kan se av Förvaltningsrättsdomen att vi har olika uppfattningar. Vi kommer därför att överklaga domen för att få beslutet prövat av Kammarrätten. Det är bra för alla parter att frågor som gäller skyddsjaktsbeslut prövas av domstolarna så förvaltningen blir mer förutsägbar., säger Henrik Hansson, chef för viltfunktionen på Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Beslutet om förebyggande lodjursjakt fattades av Länsstyrelsen för att minska de skador som lodjuren årligen orsakar rennäringen i vinterbetesområdena. Varje år fattas skyddsjaktsbeslut i samma områden på grund av skador som dokumenterats. I år fattade myndigheten beslut om skyddsjakt innan skadorna hunnit uppkomma.

– Vinterbetesområdena är de områden där lodjuren gör mest skada, och där finns det också flest lodjur. Om vi minskar antalet lodjur där så minskar också den skada de gör, säger Johan Nyqvist, rovdjursförvaltare på Länsstyrelsen.

 

AKTUELLT

Oenighet om höstens älgjakt i norra Dalsland

Dalsland (JJ) Flera jaktlag ställer helt in älgjakten i norra Dalsland eftersom de anser att det finns för lite älg. En helt förkastlig taktik, enligt Jonas Löfqvist, ordförande i det aktuella älgförvaltningsområdet.

Hundstopp vid björnåtel ska skydda honor med ungar

Stockholm (JJ) Nu kommer en ny förklaring till varför det är förbjudet för björnhundar att ta upp spår vid åtel. Regeln ska skydda honor med ungar, säger Per Risberg, handläggare på Naturvårdsverket, i Jaktjournalens webbradio.

Annonser