Långbogenvarg ännu vid liv – tiden rinner ut

Den skyddsjakt som pågår på en varg i Långbogenreviret, i Östergötland, går ut i morgon och ännu är vargen vid liv. Jaktledaren berättar för SVT om försvårande omständigheter och tror att jakten kommer att förlängas.

– Vargar är ett intelligenta rovdjur och duktiga på att hålla sig undan helt enkelt. Sedan är det ett stort område och dessutom har vi fått direktiv att inte skjuta tiken så vi måste vara extra noga att vi skjuter rätt varg, säger jaktledare Leif Thomsen, till SVT.

Det var den 12 juni som Länsstyrelsen i Östergötland beslutade om skyddsjakt på en varg i samband med att två kalvar vargdödades i en hage. Beslutet överklagades direkt men Kammarrätten stoppade inte jakten innan beslut.

I morgon går alltså skyddsjaktsbeslutet ut och ännu har ingen varg fällts.

Vargkonflikter i området

6 maj 2019: 2 tackor, 6 lamm dödades/avlivades på grund av skador. Positivt DNA-spår av varg.
Augusti 2019: 4 tackor, 10 lamm dödades/avlivades på grund av skador.
18 september 2019: 1 död kalv.
4 oktober 2019: 20 kor och kvigor sprängde staket. Inga säkra vargspår.
12 december: 8 nöttjurar sprängde staket. Inga säkra vargspår. Varg ska ha fångats på kamera några hundra meter från hagen veckan innan.
4 juni 2020: Varg upptäckt inne i hage med kor och kalvar.
10 juni 2020: 2 döda kalvar.

Källa: Norrköpings Tidningar

Skyddsjakt på varg i Östergötland stoppad

Kammarrätt ger grönt ljus för vargjakt i Östergötland

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.

Vargbajs med fårull – tredje beviset mot ung vargtik

Den unga vargtiken från Tönsenreviret i Gävleborg kan på goda grunder misstänkas ha specialiserat sig på att attackera får. Hon är knuten till två attacker genom DNA från salivprov och starkt misstänkt för ytterligare en attack sedan en bajskorv full med fårull påträffats.
ANNONS ▼