Landshövdingen föreslår ökad björnavskjutning

Sundsvall (JJ) Den spillningsinventering av björn som genomfördes i höstas och som presenterats av länsstyrelsen har gett länsstyrelsen underlag för att begära en ökad tilldelning av björn.

Landshövding Gerhard Larsson anser i ett brev idag till Naturvårdsverket att resultatet motiverar en ökning från fjolårets fem björnar till nio björnar i tilldelning. Trots denna kraftigt ökade tilldelning beräknas stammen fortsätta att växa. Ökningstakten kommer dock att bromsas upp i länet. Flest björnar kommer sannolikt att fällas i de delar av länet där stammen är som tätast.
Den förvaltningsplan för björn som är under framtagande kommer tillsammans med inventeringsresultatet från spillningsinventeringen att få en avgörande betydelse för björnstammens fortsatta utveckling i länet.

AKTUELLT

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Annonser