Landshövdingen diskuterade jakt

Siljansfors (JJ) Hur ska förvaltningen för älgstammen se ut i Dalarna? Och hur påverkar älgen skogsbruket? Detta var frågor som vid Siljansfors skogsmuseum där det anordnades en heldag om hur älgstammen ska förvaltas och om hur den påverkar skogsbruket.

På plats fanns representanter som på något sätt påverkas av frågan, bland annat markägare, jägareförbundet och landshövding Ylva Thörn infann sig. Ylva Thörn deltog av den anledningen att hon är ordförande i länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation.

– Det är viktigt att vi har den här dagen så att alla från olika intressegrupper kan träffas och jobba tillsammans. Om alla ska försöka jobba ensam på sin kant så blir det oftare motsättningar och ett sämre resultat, menar Ylva Thörn.

Dagen i Siljansfors bestod av föreläsningar och diskussioner men dagens höjdpunkt var nog när hela sällskapet tog bussen en mil in i skogen för att inspektera hur det ser ut i verkligheten.

– Vi tittar efter älgskit och gör en enklare inventering. Sen undersöker vi och diskuterar älgskadorna på träden och vad man kan göra åt det, säger Ylva Thörn. Diskussionerna kom inte bara att handla om älgstammen och skogen. Även rovdjuren kom på tal ibland.

– Det finns även ett stort intresse för rovdjurspolitik och framförallt för vargfrågan här i länet.

– Jag kan inte i nuläget uttala mig om ifall det lutar åt att bli licensjakt på varg till vintern eller inte, säger Ylva Thörn, till Mora Tidning.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Stövar-SM för harhundar ställs in på grund av pandemin

Det blir inget SM för harhundar i Värmland i höst. Värmlands Stövarklubb har beslutat att ställa in mästerskapet. – Vi har verkligen vridit och vänt på alternativen men kom fram till att detta är rätt beslut, säger Christer Andersson, ordförande i klubben.

Sunne jaktmässa ställs in

Likt flera andra mässor väljer nu Sunne Jaktmässa att ställa in. – Ingen är mer besviken än vi. Vi hade verkligen sett fram emot att få träffa våra utställare och alla besökare i vackra Rottneros park som vanligt. Framför allt eftersom mässan såg ut att bli den bästa någonsin, men det får bli 2021, säger Bröderna
ANNONS ▼