Landshövding positiv till riksdagens propå om mer vargjakt

Landshövdingen i Jämtland, Jöran Hägglund, välkomnar riksdagens tillkännagivande till regeringen, att möjligheterna till mer vargjakt ses över.

Landshövding Jöran Hägglund välkomnar en debatt om rovdjuren. Foto: Länssstyrelsen Jämtland och Gettyimages

Tidningen Härjedalen rapporterar om att en majoritet i riksdagen uppmanar regeringen att se över möjligheterna till licensjakt på varg i de hårdast drabbade områdena.

Landshövding Jöran Hägglund påpekar för tidningen att regeringen inte är tvingad att följa riksdagens tillkännagivande. Det är inte säkert att regeringen bryr sig om den.

– Men jag tänker att det är välkommet att de har en debatt om hur vargpolitiken sköts i Sverige. Vi har redan ett enormt rovdjurstryck i vårt län. Jag tycker att det är bra att frågorna väcks och att man kanske kan göra en återkoppling till det riksdagen sa när man lade ett intervall för djur, då sade man också att toleransnivåkravet för renskötseln var en viktig del att nå. Deras förluster till rovdjur ska hållas nere. De två faktorerna behöver balanseras, säger Jöran Hägglund till Tidningen Härjedalen.

Jämtland har idag ett vargrevir längst ned i det sydöstra delen av länet. Det motsvarar cirka tio vargar om det föds valpar. Jöran Hägglund är en av dem som protesterat mot vargrevir i renskötselområdet.

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

REPLIK: Stövarklubben har full transparens

I en replik svarar Styrelsen för Svenska Stövarklubben att klubben har full transparens i ekonomin och att den sköts på ett ansvarsfullt sätt. Styrelsen skriver också att det anordnas mycket aktiviteter och att insändaren var osmaklig och publiceringen anmärkningsvärd.

Läraren som demonstrerade med Djurfront har lämnat sitt jobb

Folkhögskoleläraren som demonstrerade med Djurfront utanför Kupolen i Borlänge har lämnat sin tjänst på Brunnsviks folkhögskola. – Han jobbar inte på skolan längre, säger socialdemokratiska riksdagsledamoten Maria Strömkvist, som är styrelseordförande på skolan.

Överklagar igen och försöker stoppa skyddsjakt på varg

Svenska Rovdjursföreningen strider i domstolarna och driver opinion för att stoppa skyddsjakt på varg. I ärendet med jakten på en varg i Östergötland har föreningen fått nej av förvaltningsrätten och hovrätten en gång. Nu har de skickat in en ny överklagan.

Nytt beslut: Det blir Stövar-SM för harhundar i år

Svenska stövarklubbens centralstyrelse har beslutat att Stövar-SM för harhundar ska genomföras på senhösten, trots coronapandemin. – Vi tar god höjd för vad Folkhälsomyndigheten och Kennelklubben uttalat, säger Gunnar Pettersson i styrelsen.
ANNONS ▼