Landshövding fixade extra älgar

Östersund (JJ) Landshövding Maggi Mikaelsson, gillar att jaga älg. När hon fällt två djur och SCA-jägarna fyllt tilldelningen ingrep landshövdingen och beordrade sina tjänstemän att bevilja jaktlaget fler djur.

Nu rasar jägarna i länet mot landshövdingen som gett jaktlaget förmåner som inga andra jägare fått. SCA-laget där Mikaelsson jagar hade en tilldelning på 14 vuxna djur och 15 kalvar. Jägarna sköt ganska snabbt samtliga vuxna djur, men ingen kalv. SCA-jaktlaget begärde ytterligare 10 vuxna djur. En ansökan som normalt skulle avslås. Då ingrep landshövdingen och fixade fram fem vuxna djur.
Landshövdingen anser det vara rimligt att ge jaktlaget extra tilldelning. Hon säger sig ha sett att det fanns mycket älg i området och att hon var där för att minska älgstammen i länet.
Att det var det egna jaktlaget som fick älgarna förstår hon kan uppröra, men det största hotet är att det skjuts för få älgar, hävdar Mikaelsson.
Överåklagare Christer van der Kwast, specialist på korruptionsutredningar har begärt en redogörelse från länsstyrelsen i Jämtland om den uppmärksammade extra älgtilldelningen. Åklagaren vill veta hur ärendet har handlagts, men uppgifterna kommer att sekretessbeläggas. Beslut om förundersökning kommer först om en vecka.
Länsstyrelsen har senaste tiden fått in flera ansökningar om extra tilldelning från jaktlag i Åre kommun.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser