Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Hunden bet sig fast i kons mule. Foto: Gettyimages

Det är tidningen Svensk Jakt som rapporterat om händelsen. Enligt uppgift ska en förbipasserande jägare sett en östsibirisk laika inne i en kohage. Hunden hade bitit sig fast i mulen på en ko och tvingat ner djuret på marken.

Jägaren uppger att den denne först ska ha försökt få hunden att släppa men när detta inte gick sköts hunden.

Jakthunden visade sig vara på rymmen.

– Det här är inte ett vardagsärende för mig och jag måste betrakta händelsen ur flera aspekter. Även om jag inte tror det kan det röra sig om misstanke om skadegörelse mot mannen som sköt hunden, vilket är benämningen när det handlar om djur. Man kan också tänka sig att han handlade i nöd, eller att han kan stödja sig på lagen som reglerar vad man får göra om en hund skadar tamdjur, beroende på vilket ansvar han har eller ansåg sig ha för djuren i hagen. Jag vill också titta på vilket ansvar hundägaren har för det inträffade, säger Mikael Franzén, förundersökningsledare på Polisen i Motala till Svensk Jakt.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Vinn tre dagars jakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal, Jämtland, i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Finska rakrepetern Lynx testas

Finska studsaren Lynx TD15 är en rakrepeter med en enkel men ytterst smart konstruktion. Pipan, fram- och bakstock har separata fästen i ett fräst och slipat aluminiumblock. Att lossa kolven med pipan fast i lådan gör att träffläget förblir orubbat.

I hårkorset: Var är jägarna i vapendebatten?

Vi jägare och sportskyttar utgör inte hotet, men drabbas ändå fatalt. Varför skriker vi inte högre när vår vardag raseras bit för bit. Ett nytt vapendirektiv ska tillämpas i Sverige och under några år har frågan utretts och stötts och blötts. Än så länge finns ingen kvitto på utfallet men om polisen hade fått bestämma
ANNONS ▼

Annonser