Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Hunden bet sig fast i kons mule. Foto: Gettyimages

Det är tidningen Svensk Jakt som rapporterat om händelsen. Enligt uppgift ska en förbipasserande jägare sett en östsibirisk laika inne i en kohage. Hunden hade bitit sig fast i mulen på en ko och tvingat ner djuret på marken.

Jägaren uppger att den denne först ska ha försökt få hunden att släppa men när detta inte gick sköts hunden.

Jakthunden visade sig vara på rymmen.

– Det här är inte ett vardagsärende för mig och jag måste betrakta händelsen ur flera aspekter. Även om jag inte tror det kan det röra sig om misstanke om skadegörelse mot mannen som sköt hunden, vilket är benämningen när det handlar om djur. Man kan också tänka sig att han handlade i nöd, eller att han kan stödja sig på lagen som reglerar vad man får göra om en hund skadar tamdjur, beroende på vilket ansvar han har eller ansåg sig ha för djuren i hagen. Jag vill också titta på vilket ansvar hundägaren har för det inträffade, säger Mikael Franzén, förundersökningsledare på Polisen i Motala till Svensk Jakt.

AKTUELLT

LRF vill ha löshundsjakt på vildsvin vår och sommar

Lösa vildsvinshundar hela våren och sommaren. Vårbocksjakt i hela Sverige. Jakt på hjort och rådjur dygnet runt. Det är förslag på nya jakttidsregler från Lantbrukarnas Riksförbund, LRF. – Vi måste göra något åt vildskadorna, säger förbundets jakt- och viltansvarige Anders Wetterin.

Det kan vara säljakt på gång

Ett antal motioner om licensjakt på säl bereds just nu i miljö- och jordbruksutskottet. Utskottets ordförande, Kristina Yngwe, C, tror att det kan bli ja till motionerna och det det öppnar för licensjakt på säl.

Annonser