Lågt politiskt stöd i Riksdagen för ”Lex Girjas”

Girjasdomen i Högsta Domstolen kan få flera samebyar att kräva samma sak men det politiska stödet i Riksdagen är lågt för att upplåta jakt- och fiskerättigheter till andra samebyar utan rättslig prövning, rapporterar Ekot.

Lågt politisk stöd i Riksdagen för att upplåta jakt- och fiskerättigheter åt andra samebyar utan rättslig prövning först. Arkivfoto: Per Jonson

Det är Sveriges Radio Ekot som undersökt det politiska stödet för att se Högsta Domstolens utslag om Girjas som vägledande (Lex Girjas) för alla andra samebyar.

I Riksdagen är det endast Vänsterpartiet och Miljöpartiet (9 respektive 4,8 procent i demoskops väljarbarometer för januari 2020)  som ansåg att övriga samebyar i Sverige ska ha samma rättigheter utan enskilda rättsliga prövningar.

Isak From, socialdemokratisk riksdagsledamot menar även lokalbefolkningens rättigheter behöver säkerställs.

– För oss så är det helt nödvändigt för att minska konfliktnivån. Och det är klart att för lokalbefolkning och samer utan rennäringsrätt som har jagat och fiskat i fjällen i århundraden och generationer så är det för oss väldigt viktigt att säkerställa deras jakträtt och möjligheter att jaga och fiska, säger han till Ekot.

Enligt Christina Allard, docent i rättsvetenskap vid Luleå tekniska universitet kan det bli tal om fler rättsprocesser.

– Även om man har Girjasdomen i ryggen så styr det historiska bruket och hur man förmår att bevisa det och hur man har backat upp det, säger hon till Ekot.

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sätt jaktlig guldkant på karantänen

En influensa lamslår vårt samhälle, prövar vår empati, ekonomi och vår förmåga att ta ansvar. På många håll är det svettigt värre. I karantäntillvaron kan vi jägare fylla vår tid med mening genom att fortsätta göra det vi gillar bäst.

Krieghoff K-80 Pro Sporter

Krieghoff förde tidigare tankarna till dubbelstudsare och drillingar i ”drömklassen”. När nu Krieghoff K-80 Pro Sporter hamnade på ”testbänken” kan jag konstatera att hagelbocken motsvarar alla högt ställda förväntningar. Krieghoff K-80 har en stabil och ökande marknad i USA och Storbritannien bland lerduveskyttarna. Och dessutom en mycket positiv utveckling även i Norden.
ANNONS ▼