Lagligt att jaktträna hund på varg

Kungsbacka (JJ) Det finns inget i jaktförordningen som talar emot att jaktträna hundar på varg från första november och framåt. Det säger Per Risberg, handläggare på Naturvårdsverket.

Enligt Naturvårdsverkets tolkning av jaktförordningen, § 16, är det möjligt att träna jakthundar för vargjakt från och med den första november. Det är Per Risberg, handläggare för jakt- och viltförvaltning på Naturvårdsverket som kikat på lagstiftningen och men han poängterar också att detta endast är Naturvårdsverkets bedömning och inte prövat rättsligt än.

– Hundarna ska vara lämpade. Det ska inte vara hundar som jagar på ett olämpligt sätt. Det bör också vara någon utsikt om att det blir en vargjakt där man kan använda hundar, säger han till Jakt och Jägares webbradio.

Om drivande hundar kommer att få lov att användas i en eventuell vargjakt nu i vinter är enligt Per Risberg upp till den enskilda länsstyrelsen att besluta om.

 

 

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser