Låga älgkalvvikter i Södermanland

Älgkalvarna i Södermanland väger 20-25 procent mindre än kalvar i jämförande områden under hösten Forskning i Södermanland visar att länets älgkalvar föds med normala vikter. När hösten kommer ligger de däremot cirka 20-25 procent under normala vikten för en kalv. Varför vet man ännu inte.

För snart tre år sedan märktes 40 älgar i Södermanland för att undersöka när kalvarna föds och vad de väger. Målet var att utreda om unga älgar i länet verkligen har blivit mindre. Nu vet man att det är så.

Forskningsingenjör Jimmy Pettersson, vid Sveriges lantbruksuniversitet, leder projektet med de märkta älgarna som går att följa med GPS-mottagare. Projektet går ut på att jämföra beståndet i tre områden: Sörmland, ett område vid Växjö där stormen Gudrun drog fram och ett område på Öland.

– Vi har sett att kalvarna föds när de ska, runt den 20 maj. Vi väger dem inom två dygn och vikterna har varit jättebra vid födsel. Födslovikten har legat mellan 13 och 15 kilo. Senare på hösten väger de 20-25 procent mindre än de borde, säger Jimmy Pettersson. Problemet märks inte högre upp i landet. det verkar mest gälla Sörmland efter- som höstvikterna är som de ska även i Växjöområdet.

En teori till förklaring av de låga kalvvikterna kan vara att stammarna av dov- och kronhjort konkurrerar ut älgen och att älgen är förloraren, säger Jimmy Pettersson till Södermanlands Nyheter.

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser