Kungsörnar kan stoppa vindkraftsutbyggnad i Orsa

ORSA(JJ). Kungsörnar har revir på flera av de platser i Orsa kommun som man kommit fram till är lämpliga för vindkraftsutbyggnad. - Det är lite oroande, Vi vet i nuläget inte så mycket om hur örnarna reagerar på att ha vindkraft inom sina revir, säger Börje Dahlén, samordnare av kungsörnsinventeringarna i Dalarnas län, till Sveriges Radio P4 Dalarna.

En risk är naturligtvis att örnarna dödas om de flyger in i vindkraftverken. Men Dahlén pekar också på risken att de minskar sina revir, eller kanske överger dem, för att undvika vindkraftverken. 
Enligt Naturvårdsverket ska påverkan på örnarnas revir av vindkraftsutbyggnad undvikas.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Klarar sig kalven i vinter? Hur många älgar dör?

Fagersta (JJ) – Vi har inte upplevt sådant här väder tidigare. Det går inte att förutse hur många vilda djur som kommer att dö till följd av värmen och torkan. Det säger Jägareförbundets forskningsansvarige, Fredrik Widemo.

Älgjaktsvinnarna klara

Kungsbacka (JJ) Varje höst lottar Jaktjournalen ut fem platser till tidningens älgjakt i Ströms Vattudal. Som vanligt är intresset mycket stort. Och de lyckliga vinnarna är…

Annonser