Krönika: Provocerande okunnighet bakom matbluffpris

Häromdagen utsågs företaget Polarica Wild Foods kronhjortsskav till årets matbluff. En utmärkelse som i detta fall säger mer om den genomsnittliga svenska matkonsumenten än det gör om företaget.

Även hägnat vilt har fin viltsmak.

Under flera år har konsumentföreningen Äkta Vara genomfört omröstningar om bluffprodukter inom mathandeln. Poängen är kort sagt att uppmärksamma folk på att kungen är naken. Matprodukter som inte alls är det de utger sig för att vara får sig en uppfriskande släng av sleven.

I år verkar dock ”vinnaren” av utmärkelsen mest spegla konsumenternas okunnighet kring viltkött. Företaget Polarica som säljer ett flertal produkter med viltkött åkte dit för deras kronhjortsskav tydligen var en bluff, eftersom köttet kom från nyazeeländskt uppfött kronvilt.

Jag förstår ingenting. I flera decennier har i majoriteten av allt kronviltskött som finns att köpa i handeln kommit från Nya Zeeland. Det är väl knappast en nyhet. För oss som jagar är det dessutom ”common knowledge” att kronvilt företrädelsevis är en sydsvensk angelägenhet.

Äkta Vara hakar upp sig på att förpackningen vilseleder konsumenten genom att förföra densamma med norrländska vildmarksassociationer. Kom igen nu! På förpackningen står det ju klart och tydligt var köttet kommer ifrån om någon nu levde i villfarelsen att det var svenska frilevande och lappländska kronhjortar det handlade om.

Som ett brev på posten dök det ungefär samtidigt som utmärkelsen tillkännagavs, upp en nyhet om att en person hittat en kula i en butiksinköpt älgstek. Nog för att metalldetektorn hos charkuteriet inte verkar funkat men det kan väl knappast komma som en överraskning att älgar fälls med kulor.

Som jägare och viltköttkonsument börjar man bli en smula orolig över utvecklingen. Det är väl skitbra att vanligt folk har möjlighet att köpa kronhjortsskav från Nya Zeeland. Gillar de smaken finns det ju dessutom ett incitament för svenska kronvilthägnsägare att utöka sin verksamhet.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Skjutbiograf byggs i Örebro

Nu ska en kombinerad skjutbiograf och jaktbutik byggas i Örebro. Det är Lanna Lodge, strax utanför staden som expanderar sina verksamheter. Första spadtaget tas nästa vecka.
ANNONS ▼