Krönika: Präktigt självmål av aktivister i Almedalen

Jaktmotståndare gjorde ett präktigt självmål på Politikerveckan i Almedalen på tisdagen. Inför öppen ridå fick de ledande jaktpolitiska talespersoner att förstå vilket helvete en del av vinterns vargjägare måste ha haft med aktivister, skriver Jaktjournalens Mikael Moilanen.

Aktivister störde jägarmöte och visade politiker hur de arbetar. Bild: Gettyimages, fotomontage

Det dök upp på en panelutfrågning arrangerad Svenska Jägareförbundet. Samtliga partiers jaktpolitiska talespersoner fanns på plats och planen var att ge jägare svar på vilka partier som värnar jakten.

Då kom jaktmotståndare. Som vanligt skickar dessa organisationer in flickor eller unga kvinnor för att sabotera på publika platser. Planen är att spröda feminina varelser ska protestera mot jakt och möta hot och våld från en manlig jägarkår, som dessutom är beväpnad.

Någonstans i kulisserna lurar regissörerna, de som vägleder tjejerna, personer som jag på goda grunder tror är vuxna män.

Flickorna och kvinnorna ställde sig framför panelen med politiker och höll upp plakat som bland annat bar budskapet att jakt är mord.

Välplanerat självmål

De vägrade lämna lokalen när Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, som också var paneldebattens moderater, bad dem om det. Istället fick polisen komma och ta ut aktivisterna.

Själva tycker de mötesstörande att aktionen var lyckad eftersom det uppmärksammades på flera nyhetssidor. De skriver så på Facebook.

Sanningen är dock att man sällan sett ett präktigare och mer välplanerat självmål.

Det har nämligen varit svårt för både utredande poliser och politiker att förstå hur unga tjejer som tränger sig på exempelvis en vargjakt kan utgöra något verkligt problem.

Vinnare är Jägareförbundet

Om man tittar på videoutsändningen från Jägareförbundet paneldebatt kan man ana ångest i ögon på några av politikerna. De vet naturligtvis inte vad som kan hända nästa sekund när de dyker upp utomparlamentariska aktivister, människor som struntar i demokratiskt stiftade regler och lagar, människor drivs av någon slags högre sanning.

Om allt fungerar som det ska nu kommer dessa politiker att trycka på med engagemang i sina partier. Naturligtvis måste samhället stävja att människor saboterar exempelvis legal vargjakt eller politiska möten som handlar om vargjakt.

Den stora vinnaren i torsdagens debacle är Jägareförbundet, som faktiskt fick politikerna att se verkligheten alldeles framför sig – och dessutom lyckades filma nästan alltihop.

Grattis, Jägareförbundet!

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser