Krönika: Präktigt självmål av aktivister i Almedalen

Jaktmotståndare gjorde ett präktigt självmål på Politikerveckan i Almedalen på tisdagen. Inför öppen ridå fick de ledande jaktpolitiska talespersoner att förstå vilket helvete en del av vinterns vargjägare måste ha haft med aktivister, skriver Jaktjournalens Mikael Moilanen.

Aktivister störde jägarmöte och visade politiker hur de arbetar. Bild: Gettyimages, fotomontage

Det dök upp på en panelutfrågning arrangerad Svenska Jägareförbundet. Samtliga partiers jaktpolitiska talespersoner fanns på plats och planen var att ge jägare svar på vilka partier som värnar jakten.

Då kom jaktmotståndare. Som vanligt skickar dessa organisationer in flickor eller unga kvinnor för att sabotera på publika platser. Planen är att spröda feminina varelser ska protestera mot jakt och möta hot och våld från en manlig jägarkår, som dessutom är beväpnad.

Någonstans i kulisserna lurar regissörerna, de som vägleder tjejerna, personer som jag på goda grunder tror är vuxna män.

Flickorna och kvinnorna ställde sig framför panelen med politiker och höll upp plakat som bland annat bar budskapet att jakt är mord.

Välplanerat självmål

De vägrade lämna lokalen när Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, som också var paneldebattens moderater, bad dem om det. Istället fick polisen komma och ta ut aktivisterna.

Själva tycker de mötesstörande att aktionen var lyckad eftersom det uppmärksammades på flera nyhetssidor. De skriver så på Facebook.

Sanningen är dock att man sällan sett ett präktigare och mer välplanerat självmål.

Det har nämligen varit svårt för både utredande poliser och politiker att förstå hur unga tjejer som tränger sig på exempelvis en vargjakt kan utgöra något verkligt problem.

Vinnare är Jägareförbundet

Om man tittar på videoutsändningen från Jägareförbundet paneldebatt kan man ana ångest i ögon på några av politikerna. De vet naturligtvis inte vad som kan hända nästa sekund när de dyker upp utomparlamentariska aktivister, människor som struntar i demokratiskt stiftade regler och lagar, människor drivs av någon slags högre sanning.

Om allt fungerar som det ska nu kommer dessa politiker att trycka på med engagemang i sina partier. Naturligtvis måste samhället stävja att människor saboterar exempelvis legal vargjakt eller politiska möten som handlar om vargjakt.

Den stora vinnaren i torsdagens debacle är Jägareförbundet, som faktiskt fick politikerna att se verkligheten alldeles framför sig – och dessutom lyckades filma nästan alltihop.

Grattis, Jägareförbundet!

AKTUELLT

Unika filmsekvenser från björnskällning

Sveg (JJ) Benny Busk tog i fjol höst över den då drygt fyraåriga jämthundshanen Bamse. Då hade hunden aldrig tidigare skällt björn. Bennys första släpp med Bamse visade dock att hunden hade en dold talang. Nu i helgen lyckades Benny också filma ståndskallsarbete på björn med sin drönare.

Misstänks ha skadskjutit ko

Vimmerby (JJ) En ko hittades på lördagen så svårt skottskadad att hon fick avlivas. En jägare är misstänkt för att ha skjutit på kon.

Annonser