Krönika: ”Hur nya ministern vände PR-tillfälle till förtroendekris”

Igår publicerade Jaktjournalen några tämligen tama svar från vår nya landsbygdsminister. Idag meddelar hennes pressekreterare att hon inte har sett Jaktjournalens frågor utan nu vill passa på att klappa jägarna medhårs. ”Det var en lycklig slump att vi råkade svara på dina två första frågor för vi har inte sett mailet.” säger Maria Soläng till Jaktjournalens reporter Mikael Moilanen.

När Sverige fick en ny landsbygdsminister ville vi såklart presentera henne för våra läsare. Jennie Nilsson är lite av en politisk doldis och frågorna var lagom snälla för att ge henne en mjukstart. Utan några kadaver i vapengarderoben fanns det ingen anledning att hänga den nya ministern redan i första såten.

Dagen efter att Jaktjournalens Mikael Moilanen skickade in frågorna fick han svar från pressekreterare Maria Soläng. Ett svar som inte precis satte kött och blod på den nya ministern, men å andra sidan börjar vi bli ganska vana vid autogenererade politikersvar. Vill vi ha en mänsklig konversation är Siri på telefonen nog ett bättre alternativ.

”En lycklig slump”

På sociala medier retade sig jägarna på snömoset och snart nådde kritiken regeringskansliet. Pressekreterare Maria Soläng kontaktar då Mikael Moilanen och skriver att hon just sett frågorna han skickade. Vill Moilanen ha svar? undrar pressekreteraren.

För en reporter av Moilanens kaliber skjuter ett sådant kontaktförsök topplocket.

– Skojar du? Du har ju redan svarat ordagrant på våra två första frågor om hennes jaktbakgrund, men nu menar du att du inte har sett frågorna?

– Det var en lycklig slump att det blev så. Vi tog fram de viktigaste, övergripande frågorna bara, men nu såg vi att det var något med ett hot som vi inte hade besvarat, svarar pressekreterare Maria Soläng.

På inspelningen hör man Moilanen sucka djupt.

Bättre lycka nästa gång

Det finns såklart en möjlighet att pressekreteraren har missat Moilanens mail. 14.22 skickar han att han återkommer med frågor och 15.10 går dessa iväg till pressekreterarens mail. När Soläng svarar dagen efter gör hon det på det tidigare av dessa två – alltså inte det med själva frågorna i.

Nu ska landsbygdsministerns pressekreterare återkomma med svar på det ursprungliga frågebatteriet som hon fick för två dagar sedan. När de svaren kommer får vi se.

Det är tydligt hur pressavdelningen vill klä detta drama, men i alla fall jag är tämligen säker på att det här inte har något att göra med några försvunna mail.
Det här är snarare ett exempel på jägarkårens intolerans mot skitsnack, hur det missnöjet letar sig fram genom sociala medier till regeringskansliet och hur man där karvar förtroendekapital ur något som istället kunde varit ett ypperligt PR-tillfälle.

Vi får se om ministerns pressavdelning lyckas bättre denna gång.
Lycka till.

Daniel Sanchez
Chefredaktör
0300-306 21

Var med i debatten!

Gör din röst hörd och nå Jaktjournalens 100.000 läsare. Skicka din insändare till redaktionen@jaktjournalen.se

AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser