Krönika: "Heja Norge!" | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
2 år sedan jägare
Den enorma uppslutning i Oslo i veckan vittnar om något som Sverige verkar sakna. Arkivbild: Gettyimages
Krönika: "Heja Norge!"
Jag ska vara helt ärlig. Norge är ett fantastiskt land. I och för sig är jag en smula partisk efter att ha bott flera år i Nordnorge. Men vurmen för detta land försvinner inte trots att det är över 15 år sedan jag flyttade hem. Framför allt borde vi bli lite mer som norrmännen i vår relation till naturen.
Ett ord jag burit med mig sen tiden i Nordland fylke är begreppet hösta. Närmaste svenska motsvarighet skulle kunna vara skörda men det blir ändå inte helt rätt. Skörda har en närmast industriell underton. Att hösta bör betraktas mer som att förse sig av naturens överflöd.

En helhet

Det låter nästan lite sakralt, som något en präst skulle kunna säga i predikstolen men faktum kvarstår. I Norge höstar man. Man plockar svamp och bär, skjuter en älg, jagar vikval, vallfärdar till Lofoten när skreien leker, eller så fiskar man upp ett gäng öringar, trär dem på en björkgren och steker dem sen i pannan. Därefter går man en tur på fjället eller paddlar en sväng med kajaken. Friluftsliv, jakten och sportfisket står inte i motsatsförhållande till varandra som de gör i Sverige. Många norska vänner klättrar i bergen på sommaren, jagar på hösten och åker offpist på vintern. Inom ramen för den svenska friluftslivsstilen är den kombon betydligt mer sällsynt. Jakthatet sprids bland sportfiskare på internetforum, och bland de unga och färgglatt klädda friluftsmänniskorna från storstan är jakt- och sportfiske där fiskarna inte släpps tillbaka, något förlegat som hör historien till.

Stolthet och tradition

Urbaniseringen kanske är en förklaring. Den norska demografin skiljer sig en del från den svenska. På samma sätt skiljer sig även landskapet mycket åt. Men kärleken till naturen och stoltheten över dess skafferi överstiger vida, den som reproduceras i Sverige. Ett bra exempel på att jakt och fiske inte är något att skämmas för är hur norsk public service uppmärksammar detta. Det finns ett överflöd av framgångsrika produktioner där jakten och fisket är en självklarhet. Lars Monsens, jakttvillingarnas och Jens Kvernmos serier lockar mängder med tittare men traditionen sträcker sig naturligtvis längre tillbaka. Norska äventyrare, pälsjägare, valfångare och upptäcktsresande har i sekler påverkat den norska självbilden. Det är inget konstigt att jaga och döda ett vilt, inte heller att fiska och slå ihjäl firren. Det är snarare något eftersträvansvärt. Att leka med maten och släppa tillbaka fiskar har mött motstånd. Är middagen bärgad är det bättre att sluta fiska för dagen!

Enorm uppslutning

När nu regeringen i Stortinget beslutat att gå emot de regionala rovviltnämndernas förslag om att ta bort tre vargrevir i Ulvezonen är det inte konstigt att norrmännen sluter upp. Siffrorna går isär men 10 000 personer är nog ingen större överdrift. Så många valde att protestera och delta i fackeltåget utanför Stortinget tidigare i veckan. Att något liknande skulle ske utanför Rosenbad är rena rama fantasierna. Landsbygden i Norge lever. Det gör den i och för sig även i Sverige, men här försöker politiker sakta men säkert kväva den. Vi borde bli mer som våra grannar i väst. Känna samma stolthet, inte skämmas för att vi tar till vara på naturens skafferi. Det finns inget motsatsförhållande mellan att å ena sidan kikarspana på fåglar för att i nästa stund fälla en ripa. Eller för den delen stå upp för ekologisk mångfald samtidigt som man protesterar mot rådande rovdjurspolitik. Det handlar om att placera sig själv i naturen, inte vid sidan av.
Per Jonson per.jonson@jaktjournalen.se 073-820 33 15
     

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!