Kronhjort naturlig föda för varg!

Aktiv utsättning av kronhjort i det mellansvenska vargbältet skulle lösa många problem och konflikter, skriver viltekologerna Anders Jarnemo, högskolan i Halmstad, Petter Kjellander, SLU, och Olof Liberg, tidigare Skandulv, i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Enligt forskarna är kronhjort ett mer naturligt byte för vargen än vad älgen är. Om vargen går över till kronhjort konkurrerar den inte lika mycket med jägarna om älg.  

Hjortarnas kost innebär dessutom betydligt mindre skogsskador än vad älgarna orsakar. De tre anser att kronhjorten skulle kunna bli en värdefull resurs för landsbygden genom att bidra med jakttillfällen, miljövänligt kött och naturupplevelser.  

I Kolmården, med landets kanske högsta täthet av kronhjort, är skogsskadorna som hjortarna orsakar inget större problem.  

De föreslår därför att Naturvårdsverket ser över sina viltregler, så att det blir möjligt att hjälpa kronhjorten på traven genom aktiv utsättning i dessa områden.  

Genom att sätta ut kronhjort i vargbältet ges vargen ett alternativbyte till älg. Om vargen tar fler hjortar blir det ändå mer älg över till jägarna, skriver viltekologerna i sin debattartikel.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser