Kritisk ledare om Jämtlands björnförvaltning

Jämtland (JJ) Länstidningen Östersund frågar sig på ledarplats varför Jämtland och Härjedalen ha hundratals björnar fler än det fastslagna målet i viltförvaltningen.

Länstidningen Östersund undrar varför antalet björnar i Jämtland ska vara flera hundra över förvaltningsmålet. Foto: Gettyimages

Jaktjournalen har tidigare berättat att Jägareförbundet i Jämtland tycker att det går för sakta när länsstyrelsen vill minska antalet björnar till 650 på tre år sikt.

I sin ledare i Länstidningen Östersund pekar Tord Andersson på att miniminivån för björnstammen i Jämtlands län är 300 björnar.

”Ett misslyckande”

”Förra året minskade länsstyrelsen tilldelningen för licensjakt på björn från 74 till 70 björnar. Visserligen hade 20 björnar skjutits under skyddsjakt, men att så många var tvungna att skjutas för att de åstadkommit skada på rennäringen är ju i sig ett misslyckande. Ett tecken på att björnstammen är för stor och att viltförvaltningen inte fungerar som den ska”, skriver Tord Andersson.

Han efterlyser att fler björnar skjuts i förebyggande syfte, istället för att skjutas när de redan hunnit ställa till skada.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼