Kritisk ledare om Jämtlands björnförvaltning

Jämtland (JJ) Länstidningen Östersund frågar sig på ledarplats varför Jämtland och Härjedalen ha hundratals björnar fler än det fastslagna målet i viltförvaltningen.

Länstidningen Östersund undrar varför antalet björnar i Jämtland ska vara flera hundra över förvaltningsmålet. Foto: Gettyimages

Jaktjournalen har tidigare berättat att Jägareförbundet i Jämtland tycker att det går för sakta när länsstyrelsen vill minska antalet björnar till 650 på tre år sikt.

I sin ledare i Länstidningen Östersund pekar Tord Andersson på att miniminivån för björnstammen i Jämtlands län är 300 björnar.

”Ett misslyckande”

”Förra året minskade länsstyrelsen tilldelningen för licensjakt på björn från 74 till 70 björnar. Visserligen hade 20 björnar skjutits under skyddsjakt, men att så många var tvungna att skjutas för att de åstadkommit skada på rennäringen är ju i sig ett misslyckande. Ett tecken på att björnstammen är för stor och att viltförvaltningen inte fungerar som den ska”, skriver Tord Andersson.

Han efterlyser att fler björnar skjuts i förebyggande syfte, istället för att skjutas när de redan hunnit ställa till skada.

AKTUELLT

Gråhunden Zero räddad ur isvak efter en halvtimme

Det var nära att livet tog slut för gråhunden Zero på lördagen. Han gick genom isen och kämpade en halvtimme i vaken innan brandkåren lyckades rädda honom. – Chocken har inte lagt sig riktigt, säger husse Alexander Ekstam.

Krönika: Sveriges mest otacksamma uppdrag!

En eftersöksjägare vågade inte förkorta lidandet på varg häromdagen, en annan fick inte skottlossningstillstånd eftersom vildsvinet körts på i detaljplanerat område. För några år sedan omkom en eftersöksjägare under ett pågående eftersök. Otaliga är vittnesmålen som beskriver en vardag där medtrafikanter visar noll hänsyn och jaktmotståndare kallar eftersöksjägare kallblodiga mördare.

Annonser