Kritik mot licensjaktsbeslut i renskötselområdet

Dalarna(JJ) Jägareförbundet Dalarna har överkalgat det beslut som länsstyrelsen i Dalarna tagit angående licensjakt på varg i renskötselområdet. Förbundet menar att de vargar som orsakar skada för rennäringen istället ska regleras genom skyddsjakt.

– Vår uppfattning är att vi har gott stöd för detta då de sammantagna besluten om licensjakt som tagits av länsstyrelserna i Värmland, Örebro och Dalarna omfattar totalt 44 vargar vilket är knappt hälften av det utrymme som finns utifrån Naturvårdsverkets delegationsbeslut, säger Thomas Björklund, ordförande i Jägareföbundet Dalarna, i ett pressmeddelande.

Förbundet menar att detta ger ett välavvägt utrymme för beslut om skyddsjakt efter varg, där dessa förorsakar eller kan förvänta förorsaka skada eller annan väsentlig olägenhet. 
Man föreslår istället för renskötselområdet att licensjakten skall omfatta fyra vargar i Draggenreviret, som berör framförallt Rättvik och Orsa kommuner.Inom reviret finns fäbodar med lösgående tamdjur.

– Vidare har angrepp av varg skett på tamdjur i området samt att de i reviret förekommande vargarna inte har den genetiska statusen att de särskilt bör skyddas.Licensjakt i Draggenreviret skulle också på ett tydligare sätt bidra till att minska på koncentrationen av varg i Dalarna, avslutar Thomas Björklund.   

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser