Kretsordförande: ”Jag tror inte man lyckas få ut björnen”

– Jag tror inte man lyckas få ut björnen. Det finns bara en väg för den att gå. Det säger ordföranden i Timrå jaktvårdskrets, Per-Arne Olsson om björnen som skapar uppståndelse i Sörberge i Timrå.

Golfbanevägen är den enda fria vägen ut för björnen som väcker uppståndelse i Söreberge i Timrå. Bild: Hitta.se och Gettyimages, montage

Det var i måndags morse som en joggare fotograferade en björn nära villabegyggelsen i Sörberge. Man gjorde ett försök att stöta bort björnen, men under tisdagskvällen och natten mot onsdagen gjorde allmänheten nya observationer. Jaktjournalen har rapporterat om det här.

– Nationella viltolycksrådets rovdjursekipage bedömer att det rör sig om en björn som är tre år gammal. Det finns inget beslut om avlivning utan vi hoppas att den ska vandra ut. Under dagen har vi inte fått några nya rapporter, säger Peter Wennerbring, polisinspektör vid polisen i Västernorrland.

Polisens ärende

Länsstyrelsen agerar inte överhuvudtaget i ärendet just nu.

– Det är polisen som har bollen. Jag väntar själv på att de ska ringa och rapportera vad som hänt, säger rovdjurshandläggare Peter Nilsson.

Om polisen bedömer att björnen utgör en fara för allmänheten kan polisen fatta beslut om avlivning, enligt nionde paragrafen i jaktlagen.

Besvärligt läge

Per-Arne Olsson är ordförande i Jägareförbundets jaktvårdskrets i Timrå och han beskriver björnens situation som besvärlig.

– Den är instängd mellan E:an, Indalsälven, Timrå centrum och Bottenviken. Det finns i princip bara ett ställe där han kommer under E4:an och det är den så kallade golfbanevägen mellan Lastlavaberget och Bogrundet. Jag tror inte man lyckas få ut den, säger Per-Arne Olsson.

I och för sig klättrar en björn lätt över viltstängsel, men Per-Arne Olsson menar att den löper stor risk att bli påkörd om den försöker ta sig över E4:an.

Vill att björnen lämnas i fred

Björnen har vållat stor uppståndelse och polisen uppmanar människor att lämna björnen i fred.

– Vi har uppgifter om att människor åker efter den med bilar och filmar och det kan sluta med att de blir misstänkta för djurplågeri, säger polisinspektör Peter Wennerbring.

Nu är polisens plan att avvakta och se om det kommer in nya iakttagelser av björnen.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Rätt älgdragare gör jakten både säkrare och trevligare

En stor del av den produktutveckling som gjorts av älgdragare och tillbehör har diskuterats fram av jägare. Tillverkare har tagit åt sig av önskemålen och förbättrat dessa maskiner som är oumbärliga när tunga älgar ska transporteras över stock och sten. Här presenterar vi två rena älgdragare och en ATV som blivit mycket populär bland jägarna.
ANNONS ▼

Annonser