Kreativa tjejer satsar på eftersöks-app

Inom ramen för Ung Företagsamhet har tre tjejer i Dalsland tagit fram en helt ny eftersöks-app som nu sprider sig över hela landet.
Tjejerna bakom appen Eftersöksakuten UF, fr v Johanna Rosén, Sofia Falkman och Sofi Johansson, som nu ser sin app spida sig över landet. Foto: Matilda Rosén.

De tre studenterna Johanna Rosén, Åmål och Bengtsforstjejerna Sofie Johansson och Sofia Falkman fick idén av Sofia Falkmans pappa som är eftersöksjägare. Han menade att det saknas en bra app som underlättar både för jägare och eftersöksjägare.

– Eftersöksakuten UF, som vår app heter, visar till exempel närmaste eftersöksjägare, vilka hundar han eller hon har. Samt vilka viltslag de gör eftersök på, berättar Johanna Rosén, som tillsammans med sina kompisar studerar vid Karlbergsgymnasiet i Åmål.

En kul finess i appen är att eftersöksjägaren får GPS-position på skottplatsen. En värdefull funktion då det många gånger kan vara svårt att hitta till den plats där eftersöket ska starta.

I appen finns också information till jägaren vad han ska göra och inte göra på skottplatsen. Allt för att underlätta och ge eftersöksjägaren bästa möjliga förutsättning för att lyckas med uppdraget.

– Från början var det främst i Värmland och Västra Götaland som vi hade bäst täckning med eftersöksjägare. Men appen har spridit sig snabbt bland jägarna och nu finns vi även i Stockholm, Skåne, Norrbotten och Västerbotten, berättar Johanna. Målsättningen är att få till stånd en täckning i hela Sverige.

Idag finns Eftersöksakuten endast som app till Ihpone, men man hoppas inom kort även kunna presentera en app för Androidtelefoner.

– Programmeringen är ganska dyr och det är en tjänst vi måste köpa. Inom ramen för UF-företag får vi inte heller låna pengar, utan måste förlita oss på sponsorer. Men vi är hoppfulla och tror att vi snart kan lägga ut en app för androidanvändare, förklarar Johanna.

Appen Eftersöksakuten UF kostar 28 kronor.
AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Älgjaktsvinnarna klara

Kungsbacka (JJ) Varje höst lottar Jaktjournalen ut fem platser till tidningens älgjakt i Ströms Vattudal. Som vanligt är intresset mycket stort. Och de lyckliga vinnarna är…

Annonser