Annons
Krav på utökad vargjakt i Gävleborg | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
11 månader sedan licensjakt 2021
DNA ska visa om det blir ytterligare jakt i reviren Ryssjön och Andån. Arkivbild: Gettyimages
Krav på utökad vargjakt i Gävleborg

De stora skogsbolagen och jägarna i Gävleborg förväntar sig utökad tilldelning i vargjakten, både i Andåreviret och i Ryssjöreviret.

Tilldelningen i båda reviren var tio respektive sex vargar och på tisdagen sköts den sista vargen i kvoten i Ryssjön.

Johan Lundberg

– Vi har minst tre, kanske fyra vargar i Ryssjön. Det vet vi tack vare det gedigna spårningsarbete vi gjord under jakten, säger Jägareförbundets ordförande i Gävleborg, Johan Lundberg.

I Andåreviret har länsstyrelsens personal hittat spillning och urin efter varg i på två olika ställen i den nordvästra delen av jaktområdet. DNA-analyserna är inte färdiga ännu.

I Ryssjön söker både jägare och länsstyrelsepersonal nu spår och hoppas hitta DNA för att få fram hur många vargar som eventuellt finns kvar där.

Hopp om ut mer jakt

– Jägareförbundet och de stora skogsbolagen skickar in en ansökan om fortsatt jakt i båda reviren. Jag har inte heller get upp hoppet om att länsstyrelsen kan fatta beslut om ytterligare jakt, med tanke på de felaktiga utgångspunkter som meddelats från Naturvårdsverket när möjligt jaktuttag skulle beräknas, säger Johan Lundberg.

Han är på det hela taget nöjd med hur jakten i Ryssjöreviet gått hittills i år. Man har använt rysstövare och finnstövare och hundarna har funkat mycket bra.

– Alfahanen och en avkomma stöttes ut på passkyttar utan att ha några hundar efter sig, men övriga fyra har drivits fram av hundarna, konstaterar Johan Lundberg.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!