Krångliga regler gör det svårt att skyddsjaga säl

Det är beviljat skyddsjakt på 80 sälar i Västernorrland i år. Men reglerna för jakten är krångliga, rapporterar lokalradion.

Vilken är den skadegörande individen? Det är bara den som får skjutas i skyddsjakt. Foto: Gettyimages

P4 Västerbotten berättar om fiskaren Jan Pulkkinen, som har stora problem med att sälarna förstör hans redskap. Han har utbildat sig och har tillstånd för skyddsjakt, men reglerna krånglar till det

Det är bara den säl som ställt till problem som får skjutas, och om det samlas en grupp sälar kring fiskebåten går det inte att peka ut den skadegörande individen.

– Det är en väldigt, väldigt svår jakt att bedriva, säger Jan Pulkkinen till P4 Västernorrland.

Stammen tål jakt

Han önskar sig licensjakt på säl.

– Så man kunde få jägarkåren att engagera sig. Men då snackar vi om betydligt större avskjutning än 80 djur, säger Jan Pulkkinen till radiostationen.

Han är rädd för att det kustnära fisket kommer att slås ut inom fem år – om inget görs åt sälbeståndet.

2013 kom Naturvårdsverket med en utredning som visade att sälstammen tål licensjakt. Men ännu har ingen regering agerat i frågan.

AKTUELLT

Krönika: Klent gensvar – vem hade förväntat sig nåt annat!

För tio år sedan skapade den lokala jaktvårdskretsen där jag bor en jourgrupp, vars avsikt var att stå till tjänst när lantbrukare fick problem med vildsvinsskador. Ett antal jägare, mig själv inkluderad ”utbildades” i Skåne och kom hem med höga förhoppningar om att detta skulle bli bra.

Nytt fall av CWD på älg upptäckt

Ytterligare en älg med CWD-smittan har upptäckts i Norrbotten, rapporterar länsstyrelsen. Det rör sig om en äldre älgko som avlivats sedan den uppträdde misstänksamt.

Annonser