Krångliga regler gör det svårt att skyddsjaga säl

Det är beviljat skyddsjakt på 80 sälar i Västernorrland i år. Men reglerna för jakten är krångliga, rapporterar lokalradion.

Vilken är den skadegörande individen? Det är bara den som får skjutas i skyddsjakt. Foto: Gettyimages

P4 Västerbotten berättar om fiskaren Jan Pulkkinen, som har stora problem med att sälarna förstör hans redskap. Han har utbildat sig och har tillstånd för skyddsjakt, men reglerna krånglar till det

Det är bara den säl som ställt till problem som får skjutas, och om det samlas en grupp sälar kring fiskebåten går det inte att peka ut den skadegörande individen.

– Det är en väldigt, väldigt svår jakt att bedriva, säger Jan Pulkkinen till P4 Västernorrland.

Stammen tål jakt

Han önskar sig licensjakt på säl.

– Så man kunde få jägarkåren att engagera sig. Men då snackar vi om betydligt större avskjutning än 80 djur, säger Jan Pulkkinen till radiostationen.

Han är rädd för att det kustnära fisket kommer att slås ut inom fem år – om inget görs åt sälbeståndet.

2013 kom Naturvårdsverket med en utredning som visade att sälstammen tål licensjakt. Men ännu har ingen regering agerat i frågan.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sköt ko och tog ut foster

Jägaren ska ha skjutit på två kor. Den ena dog och den sprättade han upp och tog ut ett foster ur. Den andra kon skadesköts och fick avlivas.

Bröd i björnmage faktor vid utredning om jaktbrott

Med 300 björnbesiktningar under sin tid som naturbevakare har Hans Olov Hansson sett hur maginnehållet på fällda björnar skiftat med åren. – Nu för tiden är mycket vanligt med processad mat i magen. Men enligt miljöåklagare Åse Schoultz är brödet i magen på björnen "en faktor" vid utredning om jaktbrott.
ANNONS ▼

Annonser