Krafttag mot vildsvin i Olofström

Länsstyrelsen i Blekinge godkänner jakt med elektronisk bildförstärkare och rörlig belysnng vid jatkt efter vildsvin. Foto: Roger C Åström Olofström (JJ) Länsstyrelsen i Blekinge beviljar Olofströms skyddsjägare att använda rörlig belysning och elektroniska bildförstärkare vid vildsvinsjakt. Inom kort tas krafttag för att decimera stammen som rör sig nära tätorten.

– Jag tror det kommer att ha effekt, säger Lars-Peter Runesson, skyddsjägare. Tillståndet medger förutom rörlig belysning också elektronisk bildförstärkare och sträcker sig till juni 2017.

Orsaken till kommunens ansökan är att vildsvinen rör sig allt närmare tätorten. Sedan 2011 har endast 29 vildsvin fällts i området och stammen har ökat. Lars-Peter Runesson berättar att jakten i området är vansklig, men att den rörliga belysningen kan göra skillnad.

Att beslutet tagit så pass lång tid tycker Runesson är onödig byråkrati.  
– Länsstyrelsen säger ju själva att de aldrig avslagit en ansökan. Jägarna har en licens och det känns som det borde vara en naturlig del att ha den rättigheten med rörlig belysning, säger han till tidningen Sydöstran.

AKTUELLT

Jägare fann fullt utvecklat foster i dovhind

Västsverige (JJ) Ett jaktlag i Västsverige blev minst sagt konfunderade när de på en jakt i helgen passade en dovhind. De fann nämligen ett fullt utvecklat foster i henne. Med andra ord skulle hon kalva nu i dagarna, omkring tre månader senare än normalt.

Annonser