Kraftigt höjd kvot i den finska björnjakten

Finland (JJ) De finska myndigheterna ökar kvoten kraftigt i den kommande jaktsäsongen på björn.

Fler björnar får skjutas i Finland. Foto: Gettyimages

Finlands viltcentral meddelar på sin hemsida att Jord- och skogsbruksministerier fastställt att 355 björnar får fällas i den kommande jakten. I fjol fick 255 björnar skjutas, så tilldelningen är alltså 100 björnar mer i år.

”Målet med den större kvoten är att stabilisera den växande stammen, gallra bland stammen inom de björntätaste områdena och förebygga renskador som länge visat uppåtgående siffror. Den större kvoten förmodas inte reducera stammens livskraft”, skriver Viltcentralen.

”Björnstammen är stark”

– Björnstammen är stark och tål beskattning, vilket vi nu behöver för att sätta stopp för ökningen och förebygga skador. Antalet skador på kalvar har stigit särskilt i renskötselområdets södra och östra delar. Avsikten med den större kvoten är också att återställa älgstammen i Norra Karelen, säger jord- och skogsbruksminister Jari Leppä.

Naturresursinstitutet uppskattar att det i maj fanns 2 130 -2 260 björnar i landet. I fjol var siffran 1 980-2 100.

I Finland räknar man också in ett förmodat antal björnungar i populationssiffrorna.

Den färskaste siffran för björnstammen i Sverige är från 2013 då det uppskattades finnas 2 780 björnar.

– Jag har fått uppdrag av Naturvårdsverket är göra en ny uppskattning och den ska vara klar efter sommaren, säger björnforskare Jonas Kindberg till Jaktjournalen.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

REPLIK: Stövarklubben har full transparens

I en replik svarar Styrelsen för Svenska Stövarklubben att klubben har full transparens i ekonomin och att den sköts på ett ansvarsfullt sätt. Styrelsen skriver också att det anordnas mycket aktiviteter och att insändaren var osmaklig och publiceringen anmärkningsvärd.

Läraren som demonstrerade med Djurfront har lämnat sitt jobb

Folkhögskoleläraren som demonstrerade med Djurfront utanför Kupolen i Borlänge har lämnat sin tjänst på Brunnsviks folkhögskola. – Han jobbar inte på skolan längre, säger socialdemokratiska riksdagsledamoten Maria Strömkvist, som är styrelseordförande på skolan.

Överklagar igen och försöker stoppa skyddsjakt på varg

Svenska Rovdjursföreningen strider i domstolarna och driver opinion för att stoppa skyddsjakt på varg. I ärendet med jakten på en varg i Östergötland har föreningen fått nej av förvaltningsrätten och hovrätten en gång. Nu har de skickat in en ny överklagan.

Nytt beslut: Det blir Stövar-SM för harhundar i år

Svenska stövarklubbens centralstyrelse har beslutat att Stövar-SM för harhundar ska genomföras på senhösten, trots coronapandemin. – Vi tar god höjd för vad Folkhälsomyndigheten och Kennelklubben uttalat, säger Gunnar Pettersson i styrelsen.
ANNONS ▼