Kraftig ökning av antalet fästingar

Enligt Thomas Jaenson, professor vid Uppsala universitet och Sveriges främste expert på fästingar, har fästingarna blivit väldigt många fler.

Antalet fästingar har ökat de senaste tjugo åren i Sverige.

– Folk vet mer om fästingar, hur de ser ut, man uppmanar folk att undersöka sig och det pratas om fästingar i tv och tidningar. Det gör att man tycker sig se att det har ökat men det har också skett en väldigt kraftig ökning de sista två decennierna, säger han till Bohusläningen.

– I de intervjuundersökningar vi gjort i södra Sverige är det en tiofaldig ökning. Utbredningen har även ökat i områden i Norrland där den inte funnits alls förut.

Även om undersökningar via intervjuer inte ger säkra svar har det skett en kraftig ökning, menar Thomas Jaenson.

Han grundar sitt påstående på en rad omständigheter, bland annat hur vi hanterar rådjuret som är den största bäraren av fästingar i vår närhet.

– I rådjursjakten har man en selektiv jakt. Man skjuter främst bort bockar och behåller största delen getter vilket gynnar ökningen av rådjur och indirekt fästingen.

I USA är vitsvanshjorten ett viktigt värddjur för fästingar. Där har ett forskarteam lanserat en metod för bekämpning som innehåller kemiska medel. Man har satt ut behållare med torkad majs som lockar till sig hjortarna.

När de sticker ner huvudet i behållaren för att äta stryker de samtidigt huvudet mot rullar med bekämpningsmedel. Medlen slår sedan ut nervsystemet på fästingarna hos hjorten.

Metoden är flitigt använd och mycket framgångsrik. Enligt forskarna har antalet fästingar på hjortarna minskat med drygt 90 procent och man har även märkt en kraftig minskning av antalet borreliafall.

Men den är också ifrågasatt på grund av att bekämpningsmedlet, permetrin, riskerar att skada vattenlevande organismer.

 

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser