Konsten att lasta en fjällälg

Sorsele (JJ) Alla vet hur tungt det kan vara att dra upp en fullvuxen älg på en vagn. Speciellt om man bara är två–tre personer. Samerna Håkan och Jonas Jonsson gör det på sitt sätt.

Med teknik och erfarenhet lastar Håkan och Jonas Jonsson sin fjällälg. Foto: Privat

Jakt på älg i fjällen bedrivs ofta bara av ett par personer och då kan det ibland bli problem med att transportera ut fällda djur.

Far och son, Håkan och Jonas Jonsson, Sorsele, jagar i Vindelfjällen och häromdagen fällde de en fin älgtjur. Men att dra upp tjuren på ATV-vagnen var inte att tänka på.

Men med ovanlig teknik och erfarenhet lastade de tjuren på några sekunder, trots avsaknad av vinsch på vagnen.

Länk:

Se filmen här på hur en fjällälg lastas på några sekunder.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ny vargflytt i Sverige kan bli aktuellt

Sedan 2011 har vargar flyttats sex gånger i Sverige. Nu kan det åter bli aktuellt. DNA-analys visar nämligen att tre invandrade vargar med finsk-ryskt DNA har rört sig i renskötselområden i Norrbottens län nu under hösten.

Här – en utbildning för dig som vill jobba med viltförvaltning

Sedan ett par år finns det yrkeshögskoleutbildning för den som vill arbeta med jakt- och viltförvaltningsfrågor. Det kan vara som egenföretagare eller som vilthandläggare i en kommun eller på någon myndighet. Utbildningen är på heltid 2,5 år, genomförs på distans och heter Viltförvaltare med fördjupning ekosystemtjänster.
ANNONS ▼

Annonser