Kommuner betalar bussar till vargdemonstration

Finland (JJ) På måndag demonstrerar människor från två finska kommuner mot vargläget i landet. Kommunerna betalar bussarna.

Finska Yle rapporterar att det blir demonstration mot vargpolitiken på torget i Vasa på måndag. Det är kommunledningarna i Vörå och Nykarleby som bestämt att bussarna ska betalas med kommunala medel.

– Vi vill ju att det kommer folk till demonstrationen, jag tycker att det är viktigt att vi manifesterar kring just den här frågan som vi tycker är besvärlig, säger Rainer Bystedt, som företräder Svenska folkpartiet, SPF, i Finland och är kommunstyrelsens ordförande i Vörå.

Enligt inventeringsrapporterna har vargstammen i Finland flyttat sig. Den har minskat i den östra delen av landet och 70 procent av vargarna finns nu i västra Finland.

Extra skolskjutsar

Under våren betalade Vörå kommun en tid för extra skolskjutsar, på grund av varg. Det kostade cirka 100 000 kronor i månaden.

På Finlands Kommunförbund anser juristen Ida Sulin att kommunerna gör fel när de bekostar bussar till demonstrationen. Det ligger inte inom kommunens kompetensområde, anser hon.

– Det här med att ordna busstransport till demonstrationer så tycker jag nog faktiskt låter som en sådan sak som faller utanför den här kompetensen, säger Ida Sulin till Yle.

Politikern Rainer Bystedt i Vörå pekar på de extra skolbussar kommunen tvingades sätta in.

– Jämfört med de kostnaderna pratar vi om småpengar nu när vi ordnar skjuts till måndagens demonstration, säger Rainer Bystedt till Yle.

”Eniga i kommunen”

Thomas Karv företräder också Svenska folkpartiet och är ledamot i stadsstyrelsen i Nykarleby och statsvetare vid Åbo Akademi i Vasa. Han tycker som Rainer Bystedt.

– Vi var fullständigt eniga i kommunen kring att det här är något som vi bör vara med och stöda, eftersom trycket från kommuninvånarna har varit väldigt stort på oss politiker, säger Thomas Karv.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Klarar sig kalven i vinter? Hur många älgar dör?

Fagersta (JJ) – Vi har inte upplevt sådant här väder tidigare. Det går inte att förutse hur många vilda djur som kommer att dö till följd av värmen och torkan. Det säger Jägareförbundets forskningsansvarige, Fredrik Widemo.

Annonser