Kommunen vill skjuta fler vildsvin

Katrineholm (JJ) Katrineholms kommun har ansökt hos länsstyrelsen i Södermanland om skyddsjakt för att få skjuta ett tiotal vildsvin som orsakat skador för lantbrukare.

Katrineholms kommun ansöker hos länsstyrelsen i Södermanland om skyddsjakt på ett tiotal vildsvin. ( Foto Roger C Åström)

– Vi använder en lösdrivande hund och det råder generellt hundförbud i februari, därför har vi valt att ansöka om skyddsjakt, säger Torvald Duán, skogsförvaltare på Katrineholms kommun.

– Det finns gott om vildsvin vid Gersnäs Gård nere i vassruggarna och så bökar de upp tomter. Vid Katrineholms gård har de klagat på att svinen bökar upp betesvallarna, säger Torvald Duán, till Katrineholms-Kuriren.

I Södermanlands län är jakt efter vildsvin, utom sugga som åtföljs av smågrisar, tillåten från och med den 16 april till och med den 15 februari. Jakt på årsungar är tillåten under hela året, enligt länsstyrelsen.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Fler ripor på fjället än i fjol

Kjell Brännström långvarig medarbetare på Jaktjournalen och jägare med stående fågelhund har deltagit i ripinventeringen i Norrbotten och är nyss hemkommen från Jokkmokksfjällen. – Det ser bättre än i fjol. Vi har räknat in fler kullar. Däremot har det varit färre kycklingar per kull, säger Kjell. Stora som trastar Kjell menar att fler inventeringsresultat bör
ANNONS ▼