Kommunen ska jaga bävrar i stan med fällor

Enköping (JJ) Kommunen har beviljats skyddsjakt på fem bävrar som ställer till problem inne i stan. Eftersom det är tätbebyggt kan bävrarna inte skjutas utan ska jagas med fällor.

Bävrar som håller till nära Munksundsskolan i Enköping ska jagas med fällor. Foto: Istock och hitta.se

Enköpings-Posten berättar att bävrarna håller till i Enköpingsån som rinner genom stan. Ett stort antal träd ska ha gnagts sönder utmed Åpromenaden, trots att kommunens personal försökt skydda trädstammarna med nät.

Exempelvis hotas värdefulla valnötsträd.

Fällorna hägnas in

– Vi såg stora skador av bäver under senhösten, på häckar och mycket nyplanterat längs Åpromenaden. Den gör även skador på träd där rotsystemet håller ihop strandbrinken och förstör värdefulla miljöer för andra djur, säger Roine Andersson, samordnare på samhällsbyggnadsförvaltningen, till Enköpings-Posten.

Jakt med vapen bedöms som olämpligt och nu har kommunens skyddsjägare fått utbildning i fällfångst av bäver. Områden där fällor sätts upp kommer att hägnas in så att ingen människa eller annat djur riskerar att komma till skada.

Nu inväntas våren och islossningen så att fällorna kan sättas ut.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sauer och Blaser återkallar ljuddämpare

Häromåret kom Blaser med ny version av R8 med integrerad ljuddämpare i pipan. Även systerföretaget Sauer tog fram en egen version till 404:an. Men efter kondens- och korrosionsproblem uppmanas nu kunder som köpt vapnen att returnera ljuddämparen.

Låst läge om drivande hundar i norsk vargjakt

Bevarandeföreningarna i Norge verkar inte få något gehör från regeringen i kravet på att stoppa användningen av drivande hund vid skyddsjakt på varg. Regeringen ställer sig också kallsinnig till kravet från jägare och djurägare, att drivande hund ska få användas även i licensjakten på varg.

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.
ANNONS ▼