Annons
Kommunalrådet vill rädda kvar viltvårdsområdet | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
2 år sedan Gunnar Glöersen
Socialdemokratiske kommunalrådet Sven-Erik Lindestam tror att reglerna för Söderhamn Norrala VVO kan skrivas om så att verksamheten kan fortsätta. Foto: Skärmdump och privat
Kommunalrådet vill rädda kvar viltvårdsområdet
Söderhamn (JJ) Kommunalrådet Sven-Erik Lindestam vill att Söderhamn Norrala viltvårdsområdesförening räddas kvar. – På något sätt ska vi kunna lösa det här, säger Lindestam till Jaktjournalen.
Vi berättade på tisdagen att tjänstemän på länsstyrelsen i Gävleborg funderar på om Söderhamn Norrala VVO ska upplösas. – Vi började granska viltvårdsområdet efter att vi fått in klagomål från en markägare. Det handlar om att föreningens stadgar anger att arrendatorer som är medlemmar måste ha minst 75 hektar mark. Vi utreder hur man ska se på den saken, säger Marlene Widenbladh Åberg, jurist på länsstyrelsen i Gävleborg. Söderhamn Norrala VVO bildades 2007 då sju jaktlag gick samman. Alla inblandade jägare fick rätt att jaga.

”Föreningen bestämmer”

Gunnar Glöersen på Svenska Jägareförbundet tycker att det är dålig myndighetsutövning, om länsstyrelsen hotat med upplösning av viltvårdsområdet. – Istället ska man väl undanröja eventuellt felaktiga beslut, säger Glöersen. Det ringde varningsklockor hos honom när han läste rapporteringen om fallet med Söderhamn Norrala VVO. – Tidigare kunde man göra den typen av konstruktioner, för att alla som varit med i jaktlagen skulle kunna fortsätta jaga. Motivet var bland annat sammanhållning i byarna. Men det var jakträtt som blev personlig för varje jägare och inte kunde överlåtas, säger Gunnar Glöersen. Han pekar på att ett viltvårdsområde till och med kan säkra jakten för enskilda jägare exempelvis genom att ge dem fri tillgång till gästkort. – Det är viltvårdsområdet som bestämmer vilka regler det ska vara, säger Gunnar Glöersen.

Hoppas på anpassade regler

Söderhamns kommun äger 3 154 hektar av den mark som ingår i Söderhamn Norrala VVO. Socialdemokratiske kommunalrådet Sven-Erik Lindestam är själv jägare men jagar på andra marker. Han vill rädda kvar viltvårdsområdet. – Det ska inte behöva bli så illa att det upplöses. Jag tror istället att man kanske måste skriva om stadgarna så att de är anpassade efter dagens regelverk, säger Sven-Erik Lindestam. Han är mån om viltvårdsområdet finns kvar, eftersom kommunen inte har någon ambition att bedriva viltvård. Länsstyrelsens jurist, Marlene Widenbladh Åberg, påpekar att ingenting hindrar att viltvårdsområdet ombildas, om länsstyrelsen bestämmer sig för att upplösa området. – Vi hoppas fatta vårt beslut under torsdagen, säger Marlene Widenbladh Åberg
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!