Kommunalpolitisk strid om ”gratis jakt” i Åmål

Det som av kritiker beskrivs som gratis jakt för kommunpolitiker och företagsledare har blivit en politisk stridsfråga i Åmål.

"Jakt" på kommunal mark i Åmål skapar politisk strid. Foto: Gettyimages

SVT Väst berättar att ett jaktlag sedan åtminstone 1980-talet förfogat över ett markområde på cirka 130 hektar i Hanebolsskogen. Företagsledare, företagare och kommunpolitiker har varit medlemmar i laget.

Det ligger löpspår och fotbollsplaner i området och därför har vilt drivits över på annan mark och skjutits där.

Jaktlaget har inte betalat något arrende för marken och det upprör oppositionspolitikern Thomas Lindström.

– En del får göra vad de vill, andra får betala för det, säger Thomas Lindström till SVT Väst.

Kommunal varning om jakt

Men på Åmåls kommun ser tillförordnade enhetschefen för planer och fastigheter, Björn Wennerström, inget anmärkningsvärt i avtalet med jaktlaget. Kommunen betraktar inte motandet av vilt som jakt.

– De har hållit motionsspåren fria från älgar som kan hota motionärerna. Vi har inte tänkt i de termerna att de har jagat, säger Björn Wennerström till SVT Väst.

TV-stationen konstaterar dock att kommunen själv varnat för älgjakt i Hanebolsskogen, på kommunens facebooksida.

– Då borde de vara här året runt och driva bort älgar och inte bara när det är jaktsäsong, säger oppositionspolitikern till SVT Väst.

Kommer upp i fullmäktige

På länsstyrelsen betraktar man bortdrivande av vilt som jakt. Svenska Jägareförbundet uppges hålla med om det.

– Vi får ta en diskussion med länsstyrelsen om det här området ska tas ur älgjaktsområdet. Helt klart är att vi ska skapa reda i det här och få likvärdiga villkor som vi har på andra håll, säger Björn Wennerström på kommunen till SVT Väst.

Oppositionspolitikern Thomas Lindström har begärt att få ställa frågor kring jakten i Hanebolsskogen vid nästa fullmäktigesammanträde i Åmål.

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Stövar-SM för harhundar ställs in på grund av pandemin

Det blir inget SM för harhundar i Värmland i höst. Värmlands Stövarklubb har beslutat att ställa in mästerskapet. – Vi har verkligen vridit och vänt på alternativen men kom fram till att detta är rätt beslut, säger Christer Andersson, ordförande i klubben.

Sunne jaktmässa ställs in

Likt flera andra mässor väljer nu Sunne Jaktmässa att ställa in. – Ingen är mer besviken än vi. Vi hade verkligen sett fram emot att få träffa våra utställare och alla besökare i vackra Rottneros park som vanligt. Framför allt eftersom mässan såg ut att bli den bästa någonsin, men det får bli 2021, säger Bröderna
ANNONS ▼