Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Justitieombudsmannen har fått fallet med en hotfull varg i finska Kimmo på sitt bord. Bild: Google maps och Gettyimages, montage

Det var i maj i år som en varg ska ha betett sig hotfullt mot en person på en gårdsplan i Kimo i Vörå kommun.

Polisen menade att inga andra observationer gjorts av vargen gjorts och beslöt att den inte skulle avlivas, rapporterar Yle.

Kommunstyrelsens ledamöter i Vörå är av motsatt uppfattning – det fanns visst fler observationer och dessa anmäldes till polisen.

”Inte förvånande”

Kommunstyrelsen hänvisar till ett liknande fall i Jeppo där vargen avlivades efter beslut av polisen och har lämnat in en anmälan till Justitieombudsmannen, JO.

Polisen avfärdar kritiken och anser att enskilda polismän handlat korrekt och i enlighet med lag och anvisningar, skriver Vasabladet.

Att de båda fallen liknar varandra är inget bevis för att polispatrullen i Kimo agerade felaktigt, svarar polisen JO.

– Det är inte förvånande, inte hade jag förväntat mig att de skulle erkänna att de handlat fel. Jag har läst svaret och det är tvetydigt, säger Rainer Bysted, kommunstyrelsens ordförande i Vörå, till Yle.

Nu ska JO avgöra vem som har rätt.

AKTUELLT

LRF vill ha löshundsjakt på vildsvin vår och sommar

Lösa vildsvinshundar hela våren och sommaren. Vårbocksjakt i hela Sverige. Jakt på hjort och rådjur dygnet runt. Det är förslag på nya jakttidsregler från Lantbrukarnas Riksförbund, LRF. – Vi måste göra något åt vildskadorna, säger förbundets jakt- och viltansvarige Anders Wetterin.

Det kan vara säljakt på gång

Ett antal motioner om licensjakt på säl bereds just nu i miljö- och jordbruksutskottet. Utskottets ordförande, Kristina Yngwe, C, tror att det kan bli ja till motionerna och det det öppnar för licensjakt på säl.

Annonser