Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Justitieombudsmannen har fått fallet med en hotfull varg i finska Kimmo på sitt bord. Bild: Google maps och Gettyimages, montage

Det var i maj i år som en varg ska ha betett sig hotfullt mot en person på en gårdsplan i Kimo i Vörå kommun.

Polisen menade att inga andra observationer gjorts av vargen gjorts och beslöt att den inte skulle avlivas, rapporterar Yle.

Kommunstyrelsens ledamöter i Vörå är av motsatt uppfattning – det fanns visst fler observationer och dessa anmäldes till polisen.

”Inte förvånande”

Kommunstyrelsen hänvisar till ett liknande fall i Jeppo där vargen avlivades efter beslut av polisen och har lämnat in en anmälan till Justitieombudsmannen, JO.

Polisen avfärdar kritiken och anser att enskilda polismän handlat korrekt och i enlighet med lag och anvisningar, skriver Vasabladet.

Att de båda fallen liknar varandra är inget bevis för att polispatrullen i Kimo agerade felaktigt, svarar polisen JO.

– Det är inte förvånande, inte hade jag förväntat mig att de skulle erkänna att de handlat fel. Jag har läst svaret och det är tvetydigt, säger Rainer Bysted, kommunstyrelsens ordförande i Vörå, till Yle.

Nu ska JO avgöra vem som har rätt.

AKTUELLT

Äldre man sköt på hjort bland villor – polisen utreder

En man i närmare 90-årsåldern misstänks för brott sedan han på måndagsmorgonen skjutit på en dovhjort inne i tätbebyggt område. – Det fanns inget kulfång på platsen. Det är bara tur om ingen fastighet i närheten träffats, säger eftersöksjägaren som larmades ut till händelsen.

Svenska Ulrika vann amerikansk jägartävling

Svenska Ulrika Karlsson-Arne har korats till vinnare i den amerikanska jägartävlingen Extreme Huntress. – Det som bland annat gav mig vinsten var att jag hade bra jakter, berättar Ulrika via telefon från USA.

Annonser