Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Justitieombudsmannen har fått fallet med en hotfull varg i finska Kimmo på sitt bord. Bild: Google maps och Gettyimages, montage

Det var i maj i år som en varg ska ha betett sig hotfullt mot en person på en gårdsplan i Kimo i Vörå kommun.

Polisen menade att inga andra observationer gjorts av vargen gjorts och beslöt att den inte skulle avlivas, rapporterar Yle.

Kommunstyrelsens ledamöter i Vörå är av motsatt uppfattning – det fanns visst fler observationer och dessa anmäldes till polisen.

”Inte förvånande”

Kommunstyrelsen hänvisar till ett liknande fall i Jeppo där vargen avlivades efter beslut av polisen och har lämnat in en anmälan till Justitieombudsmannen, JO.

Polisen avfärdar kritiken och anser att enskilda polismän handlat korrekt och i enlighet med lag och anvisningar, skriver Vasabladet.

Att de båda fallen liknar varandra är inget bevis för att polispatrullen i Kimo agerade felaktigt, svarar polisen JO.

– Det är inte förvånande, inte hade jag förväntat mig att de skulle erkänna att de handlat fel. Jag har läst svaret och det är tvetydigt, säger Rainer Bysted, kommunstyrelsens ordförande i Vörå, till Yle.

Nu ska JO avgöra vem som har rätt.

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser