Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Justitieombudsmannen har fått fallet med en hotfull varg i finska Kimmo på sitt bord. Bild: Google maps och Gettyimages, montage

Det var i maj i år som en varg ska ha betett sig hotfullt mot en person på en gårdsplan i Kimo i Vörå kommun.

Polisen menade att inga andra observationer gjorts av vargen gjorts och beslöt att den inte skulle avlivas, rapporterar Yle.

Kommunstyrelsens ledamöter i Vörå är av motsatt uppfattning – det fanns visst fler observationer och dessa anmäldes till polisen.

”Inte förvånande”

Kommunstyrelsen hänvisar till ett liknande fall i Jeppo där vargen avlivades efter beslut av polisen och har lämnat in en anmälan till Justitieombudsmannen, JO.

Polisen avfärdar kritiken och anser att enskilda polismän handlat korrekt och i enlighet med lag och anvisningar, skriver Vasabladet.

Att de båda fallen liknar varandra är inget bevis för att polispatrullen i Kimo agerade felaktigt, svarar polisen JO.

– Det är inte förvånande, inte hade jag förväntat mig att de skulle erkänna att de handlat fel. Jag har läst svaret och det är tvetydigt, säger Rainer Bysted, kommunstyrelsens ordförande i Vörå, till Yle.

Nu ska JO avgöra vem som har rätt.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Vinn tre dagars jakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal, Jämtland, i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Finska rakrepetern Lynx testas

Finska studsaren Lynx TD15 är en rakrepeter med en enkel men ytterst smart konstruktion. Pipan, fram- och bakstock har separata fästen i ett fräst och slipat aluminiumblock. Att lossa kolven med pipan fast i lådan gör att träffläget förblir orubbat.

I hårkorset: Var är jägarna i vapendebatten?

Vi jägare och sportskyttar utgör inte hotet, men drabbas ändå fatalt. Varför skriker vi inte högre när vår vardag raseras bit för bit. Ett nytt vapendirektiv ska tillämpas i Sverige och under några år har frågan utretts och stötts och blötts. Än så länge finns ingen kvitto på utfallet men om polisen hade fått bestämma
ANNONS ▼

Annonser