Kommer Linghedsvargen att flyta upp i myrhålet där hund tappade spåret?

Det har gått exakt en månad sedan en närgången varg skadsköts i byn Linghed i Dalarna. Nu misstänker flera inblandade att vargen är död – en teori är att den gick ned i ett myrhål och sjönk.

En eftersökshund tappade spåret vid ett myrhål. Nu är frågan om vargen är död och kommer att flyta upp. Bilden är tagen vid en annan myr. Arkivbild: Gettyimages

Det var på morgonen den 29 april som en av skyddsjägarna fick vargen inom skotthåll. Det var en ung tik född i Björnåsreviret, som sedan flera månader tillbaka börjat springa runt i byn Linghed.

Skyddsjägaren avlossade sin klass 1-studsare och djuret markerade träff. På skottplatsen och i närheten påträffades både blod och små benbitar som genom DNA-analys visade sig komma från vargen som jagades.

Hon eftersöktes i flera dagar, med olika specialtränade hundar, men har inte gått att hitta.

Sjönk i myrhål?

Jaktledaren tror att vargen är död. Den påskjutna tiken har nämligen inte visat sig i byn sedan den påsköts.

– Vi hade ett spår ut på en stor myr där det finns ett myrhål, ett hål där bönderna tagit ”myra” som tröskades och användes som strö i ladugårdarna förr i tiden. Det var is på kanterna och hålet är rejält djupt. Jag gick ned mig där och kände ingen botten, berättar jaktledaren.

Det vattenfyllda myrhålet mäter uppskattningsvis 70 gånger 70 meter i diameter.

– Hunden stannade vid myrhålet och skällde och ringade och ringade. Men man hittade inget spår från platsen, berättar Bert Eriksson, besiktningsman på länsstyrelsen i Dalarna.

Länsstyrelsens personal påträffade en vargspillning strax utanför jaktområdet några dagar efter att vargen påskjutits. Men den visade sig komma från alfahonan och F1-vargen i Björnåsreviret.

Bert Eriksson gör också bedömningen att vargen är död.

– Det är väl den logiska förklaringen.

Flyter upp igen

Arne Söderberg,  idag är ansvarig för besiktningsmän och rovdjursspårare vid länsstyrelsen i Dalarna, var under 13 år ansvarig för verksamheten med rovdjur vid Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala, SVA. Han har stor erfarenhet av vad som händer om djur försvinner i vatten.

– Först sjunker de, men när förruttnelseprocessen kommer gång bildas gaser som gör att de flyter upp. På SVA fick vi bland annat in en hund som någon försökt sänka i vatten med en tyngd kopplad till ett stryphalsband. Den flöt upp, säger Arne Söderberg.

Han och kollegorna på länsstyrelsen i Dalarna försöker nu lägga pussel och begripa vad det var för benbitar som den påskjutna vargen i Linghed lämnade efter sig vid skottplatsen.

– Vi försöker förstå var kulan träffade och vilka skador vargen kan ha fått av det, säger Arne Söderberg.

Jägarna i Linghed fortsätter att kolla om de kan se exempelvis korpslag som skulle kunna tyda på att vargen ligger död i terrängen. Vattenhålet på myren kontrolleras också regelbundet, för att man ska se om kadavret eventuellt flyter upp.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Hedin: ”Skönt att det blir åtal”

Åtalet mot Karl Hedin bygger på en lång rad indicier. Det är främst avlyssnade telefonsamtal som åklagare Lars Magnusson menar bevisar att Karl Hedin inte varit främmande för att skjuta varg, och att han jagade varg illegalt den 26 oktober 2018. "Skönt", säger Karl Hedin om åtalet.

Senaste vargnytt: Stora problem med varg på flera håll i landet

Vargen fortsätter skapa stora problem och merarbete för djurägare runt om i landet. I södra landsändan pågår skyddsjakt i tre län på fårdräpande vargar, och i Gävleborg strider ortsbor i Lingbo för att få skyddsjakt på närgångna vargar som bland annat dödat får och lamadjur.

Rektor Eva-Lena sköt stortjur

Eva-Lena Årmyr och hennes älgjakt har blivit en snackis bland eleverna på skolan där hon är rektor. Under älgjakten fällde Eva-Lena en riktigt fin älgtjur.
ANNONS ▼