Kommer Linghedsvargen att flyta upp i myrhålet där hund tappade spåret? | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
8 månader sedan Dalarna
En eftersökshund tappade spåret vid ett myrhål. Nu är frågan om vargen är död och kommer att flyta upp. Bilden är tagen vid en annan myr. Arkivbild: Gettyimages
Kommer Linghedsvargen att flyta upp i myrhålet där hund tappade spåret?
Det har gått exakt en månad sedan en närgången varg skadsköts i byn Linghed i Dalarna. Nu misstänker flera inblandade att vargen är död – en teori är att den gick ned i ett myrhål och sjönk.
Det var på morgonen den 29 april som en av skyddsjägarna fick vargen inom skotthåll. Det var en ung tik född i Björnåsreviret, som sedan flera månader tillbaka börjat springa runt i byn Linghed. Skyddsjägaren avlossade sin klass 1-studsare och djuret markerade träff. På skottplatsen och i närheten påträffades både blod och små benbitar som genom DNA-analys visade sig komma från vargen som jagades. Hon eftersöktes i flera dagar, med olika specialtränade hundar, men har inte gått att hitta.

Sjönk i myrhål?

Jaktledaren tror att vargen är död. Den påskjutna tiken har nämligen inte visat sig i byn sedan den påsköts. – Vi hade ett spår ut på en stor myr där det finns ett myrhål, ett hål där bönderna tagit ”myra” som tröskades och användes som strö i ladugårdarna förr i tiden. Det var is på kanterna och hålet är rejält djupt. Jag gick ned mig där och kände ingen botten, berättar jaktledaren. Det vattenfyllda myrhålet mäter uppskattningsvis 70 gånger 70 meter i diameter. – Hunden stannade vid myrhålet och skällde och ringade och ringade. Men man hittade inget spår från platsen, berättar Bert Eriksson, besiktningsman på länsstyrelsen i Dalarna. Länsstyrelsens personal påträffade en vargspillning strax utanför jaktområdet några dagar efter att vargen påskjutits. Men den visade sig komma från alfahonan och F1-vargen i Björnåsreviret. Bert Eriksson gör också bedömningen att vargen är död. – Det är väl den logiska förklaringen.

Flyter upp igen

Arne Söderberg,  idag är ansvarig för besiktningsmän och rovdjursspårare vid länsstyrelsen i Dalarna, var under 13 år ansvarig för verksamheten med rovdjur vid Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala, SVA. Han har stor erfarenhet av vad som händer om djur försvinner i vatten. – Först sjunker de, men när förruttnelseprocessen kommer gång bildas gaser som gör att de flyter upp. På SVA fick vi bland annat in en hund som någon försökt sänka i vatten med en tyngd kopplad till ett stryphalsband. Den flöt upp, säger Arne Söderberg. Han och kollegorna på länsstyrelsen i Dalarna försöker nu lägga pussel och begripa vad det var för benbitar som den påskjutna vargen i Linghed lämnade efter sig vid skottplatsen. – Vi försöker förstå var kulan träffade och vilka skador vargen kan ha fått av det, säger Arne Söderberg. Jägarna i Linghed fortsätter att kolla om de kan se exempelvis korpslag som skulle kunna tyda på att vargen ligger död i terrängen. Vattenhålet på myren kontrolleras också regelbundet, för att man ska se om kadavret eventuellt flyter upp.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!